Friday, June 24, 2011

Cara Elak Anak Menangis Di Kedai Gunting Rambut

Assalamualaikum ...

Para ibu ayah sekalian.. tak lupa abg dan kakak wafiq kat bloglist tu ..pernah tak ada pengalaman bawak anak or adik ke kedai gunting rambut dan diorang menangis plus mengamuk bagai kena histeria ??? ada tu sampai umut 5 6 tahun pun gerun lagi nak potong rambut ...

sebelum tu kami suami isteri susah payah potong rambut Wafiq..masa dia tidur cuba potong rambut..tapi Wafiq nie cepat tersedar...mmg susah bab potong rambut...memang senget la..seb baek budak lagi ..senget2 tu lantak la ...

kali pertama yaya bawak wafiq  ke kedai gunting rambut awal bulan Februari hari tu ..semasa tunggu giliran relax jer..siap bergelak ketawa..lepas siap turn ayah maka tiba turn wafiq..dan bermu la episod mintak tolong..memang wafiq mintak tolong...'ibu...tolong...ibu..tolong...' itu la yang diulangnya..berpeluh jugak yaya nak tenangkan Wafiq..ayah pulak kemas peluk wafiq atas ribaan..ye la .. tak kan nak biar budak umur 1 tahun 7 bulan duk atas kerusi sorang-sorang....

jadi minggu lepas pergi potong rambut lagi..tapi..alhamdulillah Wafiq langsung tak menangis..malah boleh senyum-senyum pulak..dia nampak happy je ...

nak tau apa kami buat sampai Wafiq langsung tak menangis ???^^

1) psiko Wafiq selama seminggu
- bg tau dia yang dia akan kelihatan hensem kalau rambut pendek
- bg tau tak sakit pun potong rambut
- buat gaya potong rambut siap dengan bunyi mesin potong rambut ^^ - utk buktikan betapa tak sakitnya - dan suruh dia pulak yang tunjukkan gaya tu...
- selalu cakap ngn Wafiq..nanti kalau nak pergi potong rambut jangan nangis..Wafiq kan dah besar ...
- selalu tanya nak potong rambut tak ? - Wafiq tak jawab tapi akan buat gaya org sedang potong rambut..then akan sebut 'halusss' mcm iklan nescafe Harith Iskandar tu ... ^^

2) bawak ke kedai gunting rambut yang sama ...jd dia terbiasa la....

tukang gunting pun kena main peranan..kalau yang muka bengis mmg budak takut..seb baek kedai yaya pergi nie pandai beramah mesra dengan budak kecik...so Wafiq pun jadi nice je...hihi..siap masa gunting tu bolek kerling kat cermin depan dan cakap...'comel Wafiq' ..dalam kereta on d way nak balik rumah tu pun berulang kali Wafiq cakap 'Wafiq potong rambut ..comel...'  ^__^



sedang menuggu giliran ......tengok rambut tu..dah kena telinga ...depan pun panjang....


lepas potong rambut ...


fleksibel utk tidur di mana sahaja..buai, katil, toto, sofa, bawah meja ...^^








9 comments:

  1. yelah,budak kecik sllu membayangkan yg potong rambut ni sakit kan.

    ReplyDelete
  2. nak try la,anak mmg sush nak potong rambut

    ReplyDelete
  3. hahaha...kes ni sama ngan anak saya..dia mmg ler xmau ptg rambut..pada hal dia yang offer kat kita suruh bawa dia g ptg rambut...sampai kat kdai 2 langsung xnak..las2,balik saje,,,geram pun ader.la nie jer mau dah...umur dah 4 tahun..kelakar jer kan tgk gelagat mereka.kadang2 menguji kesabaran kita juga.

    ReplyDelete
  4. Rafiq senang potong rambut. adik dia susah sikit. melalak bagai...hehe...

    ReplyDelete
  5. hehehehe...yaya! boleh digunapakai! wafiq yg comel!

    ReplyDelete
  6. hohohoho..dulu mase kecik2 takut gak nak gunting rambut..hahaha!

    ReplyDelete
  7. haha! comel care kak yaya psiko wafiq! ;)

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...