Monday, May 2, 2011

Muffin Coklat .. errkk .. Kek Coklat La

jom join


hadiah dah update kat S I N I


Kelmarin .. bawak Wafiq pergi kat satu hyper runcit kat sini .. biasalah pergi beli susu dan barang dapur yang lain .. barang-barang untuk buat spagheti pun beli jugak .. untuk buat breakfast pagi ahad .. cari jugak muffin cup yang agak keras.. minggu lepas dah tergendala nak buat muffin coklat .. tapi tak de jugak kat situ .. haih ..kena sumpah jugak muffin cup nie ...

muffin cup LM

patut jadi macam pic kat atas tu la .. yaya cari muffin cup keras sebab tak de alas besi nak letak cup tu .. tapi kalau beli muffin cup yang nipis tu dan bakar tak pakai alas besi jadi ke tak bentuk cam muffin tu LM ? yaya tak pernah buat la... tak tahu ...

akhirnya ... dengan menggunakan resepi yang sama .. muffin coklat terlah bertukar menjadi kek coklat ..

 kalau korang over rajin boleh buat topping dan hias sikit-sikit ...


nie la rupanya muffin coklat tak jadi ..hikhik ... yaya tambah coklat chip ...

nie resepi asal ... senang nak buat .. sukat pakai cawan je ... sedap pulak tu .. lembap je rasanya ...


Bahan - bahan :

1 1/3 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat - ayak semua nie bersama

3/4 cawan serbuk koko
1/3 cawan milo
1 sudu besar nescafe - jika suka *yaya letak
1 cawan susu segar ... boleh letak susu cair
1 cawan butter yg dicairkan atau minyak sayur
1 cawan air panas mendidih
1 3/4 cawan gula pasir
telur 3 biji

cara-cara membuat :

pukul telur dan gula sampai hancur pakai tanagn sahaja * yaya tetap guna mixer .. hihi..
masukkan semua bahan kecuali air panas
bakar 175 degree selama 17 minit atau kukus jika suka


disebabkan yaya guna oven butterfly elektrik tu .. masa membakar tu memang terlebih-lebih la...1st tu dah set 25 minit .. lepas bunyi ting tu gi hendap berkocak lagi adunan kuih tu.. hahaha

lepas tu tambah lagi 20 minit ... ok sikit dari tadi .. tapi bila cucuk dengan garpu masih melekat kat garpu.. owh..belum masak lagi ..

lepas tu tambah lagi 20 minit .. lepas bunyi ting cepat-cepat gi hendap .. harap-harap dah masak ..  yeay .... masak jua akhirnya ...



nota kaki : LM pakai microwave ape ye agaknya ...17 minit dah masak ... yaya punya lebih sejam! nasib baik buat kek tu dengan penuh kasih sayang  .. tak tension langsung! hihihi!


nota kaki lagi : nak buat entri pasal wafiq kat hyper runcit tu.. tapi jadi entri buat kek pulak .. hihi.. next entri la pasl wafiq..hihi...



11 comments:

  1. hehe..klu takda acuan..mmg tak leh bakar.sbb tu klu sis mls.sis akan jd kan kek jek.tak yah tuang2.nnt yaya cr acuan yg cawan tu.kukuh sikit.keras.sis cr kat doha ni ..tak jmp..keh3.

    buat la topping len kali ye?sedappppp

    ReplyDelete
  2. memang susah nak acuan yg keras tu.. insya Allah next time buat topping pulak ...

    ReplyDelete
  3. sedapnyeee..nak try jugk la nnt..huhu~

    ReplyDelete
  4. waahhhh...shedappnye yg lm cupp tuhh..!:D

    ReplyDelete
  5. waah..best tu kak..qbal suka makan kek coklat cni =P

    ReplyDelete
  6. Da lame tak buat kek coklat. Ni yg nak beli bahan2 buat kek ni. hikhik

    ReplyDelete
  7. kekcoklat... feveret saya... selalau akak sedara saya wat kek ni.. saya tukang makan jerk :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.