Monday, May 16, 2011

Kau Pembawa Cahaya

tanpa insan yang bergelar guru .. entah bagaimana kita hari ini .. entah menjadi insan atau tidak .. yaya dulu pendidikan formal semuanya bergantung pada guru .. mak ayah tak sekolah tinggi .. pendek kata formula 3M (membaca, menulis dan mengira) semuanya cikgu ajar ...

 nampak 'suci' je kan gambar nie ..sesuci niat guru-guru yang mengajar kita semua ...


TBK KEMAS Kg Nibong :
cikgu semua adalah terbaik dan hebat .. kat sini yaya mula mengenal apa itu ilmu .. betapa pentingnya pelajaran.. apa maksud cita-cita .. ajar yaya  A B C sampai Z .. ajar doa makan..doa masuk tandas , doa keluar tandas (selalu lupa nie) dan macam-macam doa lagi ... best pergi sekolah .. belajar..lepas tu menyanyi..lepas tu beratur cuci tangan nak makan..lepas tu belajar balik... time raya enam..cikgu suruh kami beratur panjang... bawak pergi kubur rupanya .. gotong royong bersih kubur...setahun di tabika dari seorang budak yang tak tahu ape-ape akhirnya yaya dah pandai membaca , menulis dan mengira.. terima kasih Cikgu Habsah dan Cikgu Natrah .. Selamat Hari Guru ...

~ cikgu habsah menderita sakit kencing manis dan kehilangan  2 kaki, cikgu natrah masih lagi bergelar cikgu ..

SK SERI BUDIMAN :
6 tahun di sini .. bukannya teramat cerdik sebab tak pernah dapat nombor 1 dalam kelas..pemegang rekod org yg sama setipa tahun..seorang budak lelaki dan sekarang dah jd doktor pun .. tapi  yaya sentiasa duk kelas pertama .. cikgu semua baik hati tapi kebanyakannya teramat garang..cikgu muzik pun garang..huhu..cikgu BM  masa  darjah 3 kalau time tatabahasa salah satu 2 rotan hinggap kat tangan.. dia akan bg 20 perkataan.. dia sebut kita terus tulis dan submit kat dia serta merta ..dulu eja 'bertanggungjawab' pun fikir banyak kali..hihi.. tapi yaya pernah kena rotan..salah eja 'keretapi'.. yaya pergi eja 'kereta api' tapi disebabkan garang mereka itu lah kita menjaadi manusia kan ? Selamat Hari Guru ...

SMK SULTAN SULAIMAN :
5 tahun kat sini .. hidup sedikit tunggang langgang .. banyak main dari belajar .. haha .. nasib baik ade cikgu yang tekun nak mendidik anak murid dia yang sorang nie.. haha.. bila diingat jadi mula pula.. nape la daku nie malas sangat nak belajar.. kihkih.. ape pun cikgu kat sini memang best! terlalu banyak pengalaman kena ngan cikgu..sampai tak tahu nak tulis yang mana satu kat blog nie.. siapa yang sekolah kat sini mesti tau ... yang penting semanagt nak belajar kena kuat .. jangan cepat terpengaruh .. Selamat Hari Guru .. tanpa cikgu semua saya tak tahu saya jadi apa hari ini ...huhu...

KOLEJ PROFESIONAL MARA, BERANANG :
owh..tercampak kat pelusuk dunia.. kiki.. lect akaun org yang sama dari sem 3 sampai sem 5 .. memang tension .. belajar law yg tension tu tapi dapat A+ jugak.. heran sampai ke sudah.. kat sini yaya dipertemukan dengan semua pensyarah yang baik hati.. punya niat suci untuk mengajar ..boleh nampak ketelusan diorang masa mengajar ...bersungguh-sungguh ajar kami demi menjadikan kami nie insan berguna.... Terima Kasih Semua ..








1 comment:

  1. As-salam Yaya..

    Bila teringat pengorbanan guru, memang terasa kerdilnya kita... ilmu yg diberikan terlalu berharga..

    Terima kasih guru..

    p/s: hari ni mood Kak Nida happy sebab akak pun dapat wish dari bekas anak2 murid akak dulu..:)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.