FB

Wednesday, May 18, 2011

Ibu - Ibu Sekelian..Ada Petua Tak Nak Ceraikan Susu ???

Wafiq dah 1 tahun 10 bulan.. jadi yaya plan nak slow-slow la nak ceraikan susu badan .. sekarang nie pun yaya dah campur susu..tapi dah tabiat dia even dah minum susu dalam botol pun nak jugak susu badan...

kalau malam tu rasa macam berjam-jam dia menyusu..bukan dah menyusu dah tu tapi dah lekat tabiat nak 'benda' tu dalam mulut .. dah la Wafiq nie susah nak tido..kadang-kadang yaya yang terlelap dulu...hihi..

Wafiq nie fizikal dia tinggi sikit..berat pun boleh tahan..last timbang masa inject setahun setengah dah 12kg.. malam-malam tu kalau nak menyusu siap boleh main panjat badan kita lagi..nak menyusu sambil duduk dah tak tahan..lenguh belakang..tapi mengiring lama-lama pun bangun pagi sakit pinggang nie..hihi..

tu yg yaya nak ceraikan susu tu...time menyusu tu dah jadi cam wrestling pulak rasanya..haha..tu tak cerita part menggigit ...gigi dia dah hampir penuh dah...tapi sekarang dah tak menggigit..cuma rasa ngilu gigi dia yg tajam tu je...hihi...

tapi..masalahnya ... yaya dah cuba beberapa petua tetap tak menjadi ...

letak sirap 
yaya dah letak sirap...konon nak bagi dia takut la.. tapi boleh pulak Wafiq sendiri ambil tisu dan lapkan .. fail !

sapu dengan limau nipis
yaya sapu sampai sebelah limau nipis habis.. nampak muka dia berkerut tahan masam..tapi lepas tu menyusu lagi..lepas tu yaya sapu lagi..tapi dia menyuse selamba je.. suka masam budak nie agaknya ..sampai habis sebeleh limau..last-last limau yang dah kering tu boleh dia gigit kulit dia..ape daa...
fail jugak!

nescafe pekat
yaya bancuh nescafe sampai pekat likat gitu .. tapi dia tahan je time menyusu .. cuma dia kata..' bu, pedas...'
ambik ko rasa pahit kata pedas ..hihi..tapi tak serik pun..yaya sapu lagi..tapi boleh je dia menyusu ..maintain je dia.. huhu
fail jugak!


dan semalam..yaya dah bercerita dengan dia sebelum tidur..cakap dgn dia susu ibu untuk baby.. *lom ade baby pun lagi..saje je gertak...bg tahu dia yg dia dah besar...kena minum susu dalam botol je...nampak macam dia faham,,,tengok sedih semacam je..lama dia diam..ingatkan dah tido dgn sendirinya...lama jugak dia diam..last-last panggil ibu jugak nak menyusu..huhu...

ibu-ibu sekelian ade petua lain tak ?? inform yaya ye ...untuk makluman Wafiq tak guna pacifier ...








4 comments:

  1. sy blm ag jd ibu.. tp just nk share coz sy pnah bg ptua dkt kkak sy.. dy mcm akk jgak laa.. ank dy 1 thun lbey.. ptua nya, akk ltak ubat ggi o gamat kt akk pnye ssu bdn 2.. stiap kli dy mntak akk ltak.. ltak la colgate ke, yg pdas2.. haa nti lame2 dye serik nk mnysu bdn.. sy bgtw ny pon sbb kkak sy brjye gne ptua ny.. akk cbe la.. sy just bg pndpt j.. hehe.. :)

    ReplyDelete
  2. elynn : terimakasih atas petua..nanti akak try


    kk: haipp...duk diam-diam...haha

    ReplyDelete
  3. kalau baby tu cari susu kat papa dia plak?

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...