Saturday, May 14, 2011

Chocolate Filling

Pagi tadi 1st time buat nie... makan dengan roti sedap nie ...
 
 dlm pan .. atas dapur lagi nie ....


  bila dah sejuk letak dalam botol..recycle botol jem ..hihi..selebihnya letak dalam tupperware ...


yaya rasa yaya termasak lama sikit ke or terlebih tepung jagung ke or ape tak tau la.. sebab nampak sedikit pekat ..tp dah ikut resepi dah... mustahil salah timbang or salah sukat ...membulat besor anak mata nie tengok penimbang takut tersalah timbang.. hihi ....

korang pun boleh cuba..sebab senang je caranya ... larat ke nak beli chocolate nutella tu ??? botol paling kecik pun dah dekat RM 11 .. baik buat sendiri .. banyak dan jimat .. lagi pula korang tau ape isi kandungannya kan..makan tanpa was-was.. hihi ...

sumber : kak nor

Bahan-bahan :
250ml susu sejat
180ml air suam
125gm gula halus atau gula kastor..boleh tambah sedikit jika nak manis
60gram mentega
60gram serbuk koko
40gram tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :
Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.Kacau or blend je sampai halus
Tapis kedalam bekas berisi gula..
Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
Kacau sampai pekat
Campurkan mentega dan esen
Kacau sebati dan tutup api..sejukkan

*aik.. rasa lain macam je resepi nie ...

patut la.. patut la.. patut la... patut pun sedikit pekat ...rupanya yaya ikut resepi bawah nie..resepi yang telah diedit oleh kak nor..tp yang nie kalau bertujuan nak buat filling untuk bun .. adush..ape la yaya nie.. tepung gandum tu yaya tak letak ... konon nak buat spread la bukan inti ... tapi sedikit pejal jugak sebab resepi bawah nie tepung jagung banayk sikit dari atas..yaya tak tapis pulak tu ...kihkih.. ape daaa....

Bahan-bahan :
250ml susu sejat
180ml air suam
180gm gula castor
60gram serbuk koko
60gram tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum (yg ni k.nor tambah)
60gram mentega
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :
Campurkan kesemua bahan kecuali vanila dan mentega.
Kacau dgn menggunakan handwisk hingga sebati atau boleh juga kalau diblend.
Panaskan atas dapur dan hendaklah sentiasa dikacau hingga pekat.
Masukkan mentega dan vanila.
Kacau lagi hingga sebati dan pekat.
Padamkan api dan sejukkan sebelum digunakan.

tak boleh jadi nie.. next time kena buat lagi.. nie nak gi adjust sikit la choc filling yaya tu .. tambah ape patut serba sedikit ....







8 comments:

  1. he..he..tak pelah sesekali silap yaya...tapi klu dah namanya coklat, silap mcm mana pun still yummy!!!

    ReplyDelete
  2. yaya nak buat filling ke nak buat utk spread.. kalau utk filling mmg sepatutnya pekat.. tp kalau utk spread guna resipi asal.. yg tu cair sket dn jangan kacau lama2 sgt sbb tu jd pekat semacam jer tu :)

    kalau yaya nak otter balik pun boleh kalau nak bg cair, campur balik air dan masak balik kasi cair

    ReplyDelete
  3. perghh..buat sendiri tuh..rajinnya

    ReplyDelete
  4. @K.Nor
    yaya nak buat spread kak nor..tp yaya dah otter dah .. tambah susu sket..letak air sket..letak mentega sket..ok dah..dah cair.. sedap kak nor!! hihi ..

    ReplyDelete
  5. @Nur
    senang je membuatnya..cubalah..tal makan masa lama pun...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.