Tuesday, April 5, 2011

Macam - Macam Nombor Awalan Handphone Di Malaysia

nombor awalan handphone kat malaysia sekarang nie dah bermacam nombor..sampai tak tahu dah dorang pakai simkad komunikasi mana..kalau setakat 013 , 019 , 016 , 017  , 012 tu dah biasa..tapi kalau nombor macam  nie ???

011 - 1944XXXX

 tak tau awalan nya 3 digit ataupun ...

0111 - 944XXXX

4 digit di hadapan...

sebetulnya nombor atas tu nombor adik yaya..terkejut jugak masa dia call naik nombor gitu.... dah jadi sebelas digit termasuk nombor awalan... yaya ada tanya dia pakai line ape..tp lupa la pulak...hikhik...

yaya search google cari info tentang no awalan handphone kat malaysia nie...

terjumpa info nie :

010-2 (Digi)
010-3 (XOX, Digi)
010-4 (Celcom, Digi)
010-5 (Celcom & TuneTalk, Digi)
010-6 (Digi)
010-7 (Maxis , Hotlink & Tunetalk, Digi)
010-8 (Maxis, Hotlink & Digi)
010-9 (Digi & Digi Happy)
012 (Maxis & Hotlink)
013 (Celcom)
014-2 (Maxis & Hotlink)
014-3 (Digi & Digi Happy)
014-5 (Celcom)
014-6 (Digi & Digi Happy)
014-7 (Maxis)
014-8 (Celcom)
014-9 (Digi & Digi Happy)
016 (Digi)
017 (Maxis & Hotlink)
018 (Umobile)
019 (Celcom)
 
 
 

6 comments:

  1. tu la..smpai xbole nk kenal dh org tu pakai line ape..klu dulu bole tau dia pakai line ape dr no jek..

    ReplyDelete
  2. susah nak tahu orang guna line apa..dah banyak sangat..

    ReplyDelete
  3. skang mmg selalu kompius dg line tepon ni.. teringat dulu my brother tepon saya dgn seronoknya kunun2nya sebab dapat tepon free masa birthday dia. dah dekat stengah jam besembang baru dia tau saya ni digi bukannya maxis wpun guna 017... hahahaha... rugi banyak la dia aritu
    jemput ke blog tupperware saya yer.. banyak design comey2 kali ni.. ada limited edition free gift untuk saper yang nak jadi ahli :)
    http://tupperwarefactory.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. tu la kan..kadang tu no maxis line cel..punyer la bergayot lma2..lepas tu tengok2 kredit dah abeh mna taknya.line tak sama..telan kredit macam air..uhuhuhuhu

    ReplyDelete
  5. no telefon office saya tertera "private call" kalau call orang...selalu org tak angkat sebab ingat bank yang call...hehehe...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.