FB

Monday, April 25, 2011

Cara Masukkan Link Dalam Entri

orang yang dah pandai tu duk diam-diam .. nie utk mereka yang tak tahu je especially newbie la .. dah ramai blogger yg tanya *padahal baru 4 orang..haha ... biasanya yaya ajar ikut comment jer .. kali nie buat entri laa.. next time kalau ade yang tanya lagi senang .. bg link entri nie je .. hihi ...

1 ) mula - mula korang pergi kat

dashboard > setting > basic

cek sama ada korang guna updated editor atau old editor .. yaya prefer updated editor

*klik image untuk tumbesaran sihat

2) kalau korang pilih updated editor .. time nak buat posting tu ... korang akan nampak nie ...

*klik image untuk tumbesaran sihat

bila korang nak masukkan link kat perkatan tu .. just highlight perkataan dan tekan LINK .. then masukkan URL ...

3) tapi.. kolau korang dah biasa dgn old editor ... time nak buat posting tu ... korang akan nampak nie ...

*klik image untuk tumbesaran sihat

sama macam updated editor ..highlight perkataan dan korang akan nampak benda alah hijau tepi font tu .. klik benda alah hijau tu dan masukkan URL ...


senang je kan .. untuk gambar pun sama ... klik atas gambar dan kemudian klik link..

8 comments:

  1. ooo basic tutorial ni bagi bloger baru bagus utk mereka,. tq for info,. :)

    ReplyDelete
  2. @mcm ni lah
    yaya masa mula-mula berblog dulu terkial-kial jugak ...

    ReplyDelete
  3. salam kenal. singgah sini terus follow. jom tukar link...

    ReplyDelete
  4. huh..sya kena duk diam2 sbb dah pandai..tetete

    ReplyDelete
  5. tak boleh duduk diam..sebab dah terbaca...

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...