FB

Saturday, March 26, 2011

Lagi - Lagi Angel Hair

dah nak lunch..tapi belum start masak pun lagi... nie nak upload pic angel hair lemak pedas yang telah menjadi habuan sarapan yaya sekeluarga pagi tadi..1st time buat nie..tapi terlebih pedas la pulak..time letak cili padi tu dah berhati-hati..tapi terlajak pulak sukatan time letak lada hitam..ambil resepi nie dari kak nor secubit garam...yaya guna sebungkus angel hair..so bahan2 kena double semua la...jom tengok resepi dulu...

 
Bahan-Bahan :
1/2 cekak spaghetti - yaya guna sebungkus angel hair
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat - tak letak sbb xde dalam peti ais
1/4 bahagian red capsicum, dadu - guna sebiji capsicum merah
1/4 bahagian green capsicum, dadu - tak letak
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu - tak letak
1 helai bay leaf - tak letak
3 biji cii padi, hiris halus (optional) - 5 biji cili padi
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar - letak 1 sudu besar..silap baca resepi..sepatutnya sudu teh..huhu...
2 ulas bawang putih, cincang halus - letak 5 ulas
1/3 cawan susu cair IDEAL - setengah cawan kut..hikhik..
1 keping meat loaf "ayamas", didadu - letak isi ayam + udang
1/2 kiub pati ayam "Maggi" - yaya letak seketul
Sedikit air - setengah cawan kut..hihi..

CARA MEMBUATNYA :
Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.
 
 ini la hasilnya .... angel hair lemak pedas yg sememangya pedas!
 
 nie pulak angel hair bolognese tekak melayu yang telah menjadi habuan sarapan yaya sekeluarga sabtu lepas.... resepi nie mintak dengan emak oneyani...
 
kalau tanya yaya mana satu lagi sedap..yaya prefer angel hair bolognese..sedapnya hingga menjilat ibu jari kaki...siyes tak tipu...kalau ada request resepi baru yaya inform korang macam mana nak buat angel hair bolognese cara emak oneyani tu..hihi..


4 comments:

  1. Buat la lagi. Lepas tu jgn lupe bwk kat office ye. Ramai nak merase ni.

    ReplyDelete
  2. alamak sedap nye...name angle hair...glame gitu..hehe

    ReplyDelete
  3. kat rumah ni pun ada angel hair. sebab masa beli salah baca label,hehehe...saya pun prefer bolognaise tu...yummy!!!...

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...