FB

Monday, March 28, 2011

Flash Card Nie Dah Renyuk


hihi..saja nak inform korang..dulu-dulu kala.tatkala umur Wafiq baru beberapa bulan..Yaya buat flash card nie untuk Wafiq..flash card ade nombor dan gambar binatang...walau pon masa tu Wafiq masih belum boleh bercakap pun lagi tapi ape yang kita ajar dia tersimpan rapi dalam memori dia..sekarang bila dah boleh bercakap yaya memang perasaan setiap perkataan yang keluar dari mulut Wafiq..

binatang pertama dia sebut adalah : G A J A H

flash card no.9 adalah gambar gajah..tambahan pula gambar gajah nie hampir setiap produk baby ade gambar gajah..baju Wafiq..seluar Wafiq..kat pampers..tu yg dia boleh sebut G A J A H dulu kut...

flash card no.5..bila yaya tanya ape nie Wafiq akan jawab PAK' - PAK' ...hihi..sound of duck ikut loghat trg..hihi..tapi  bila tengok You Tube Five Little Ducks dia akan sebut Q U A C K - Q U A C K pulak..terpengaruh ngn budak2 omputih tu..tapi dia akan jawab ikut suka dia je..kdg2 P A K' - P A K' dan kdg2 Q U A C K - Q U A C K ...hihi...

flash card no.6 adalah kura-kura..masa belum boleh bercakap memang dia jadi pendengar setia..tapi sekarang Wafiq dah ada kura-kura sendiri..EPPA n EPPY ..so bila tengok flash card no.6 dia akan sebut K U R - K U R .. haha..huruf A dah hilang!  adakalanya dia akan sebut dengan panggilan nama kura- kura dia tu...

Flash card no.2 adalah singa...Wafiq masih belum boleh sebut  S I N G A dgn jayanya..dia hanya sebut N G E ...:-P..tapi kebelakangan nie dah jd lain..terpengaruh dgn iklan TV.. singa di panggil    A W E H .. ( a- womiweh a-wimoweh)

Flash card no.4 adalah harimau..bila Yaya tanya Wafiq tiger bunyi macam mana..dia akan jawab 'AUMMM'

dipendekkan entri..Wafiq dah kenal binatang-binatang kat flash card tu..dengan gaya dan pemahaman sendiri..cuma Yaya kena betulkan dari semasa ke semasa..


3 comments:

  1. biasalah budak2 lama2 dia akan pandai:)

    ReplyDelete
  2. kalau bawak pegi zoo lagi berkesan, dia akan lebih ingat animals yang dia lihat sendiri, compare yang dia lihat dr flash card.

    Pengalaman sy sdr, bawak anak2 g zoo, hasilnya lebih baik. Bila dia tengok buku2 animals dia, dia akan cerita balik pengalaman di zoo...

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...