Wednesday, February 2, 2011

SEGMEN 1MALAYSA - SELAMAT TAHUN BARU CINA


Esok dah CNY..Yaya ramai jugak kawan yang berbangsa Chinese..dulu kat sekolah ramai Chinese..kat tempat keje lama pun mmg ramai bangsa Cina...tapi BA nak suruh kita share pengalaman sewaktu bersahabat dengan rakan sekolah yg berbilang kaum..kira kenangan masa sekolah laa....

Yaya nak kata kamceng gila tu tak laa...budak Cina tak de dalam kelas Yaya...tapi Yaya teringat masa join satu competition nie...join Choral Speaking...ade sorang budak cina nie..kitorg panggil dia Kah Yen...dalam barisan choral speaking nie Yaya duk bahagian depan sekali...Kah Yen duk sebelah Yaya...

satu hari tu ada practise choral speaking...teacher yang ajar tu tak reti nak stop agaknye..Kah Yen dah gelisah semacam je...asyik tengok jam je...pastu dia pun cakap ..

dia : lamanya practise hari nie...
yaya : a'a...nape ? ada keje ke ?
dia : ayah saya dah tunggu... nak hantar tuition...dah lambat sangat dah nie... tak sempat dah gi tuition...sempat gi kelas piano je..
yaya : ooo...belajar piano ye...
dia : a'a..erm...tak pe la..sy gi kelas tuition malam nie je laa....
yaya : practise choral speaking, then tution, then kelas piano, then tuition lagi...tak penat ke ???
dia : tak la....dah biasa ....

dalam hati yaya..mak ooiii...rajinnya ko...yaya kalau belah petang ada aktiviti kat sekolah..balik rumah terus pengsan atas katil..tak pun sempat layan cerita cina bersiri kat tv..haha...

tu la dia rahsia nak berjaya..tak kenal erti penat...dan sememangnya dia dah berjaya hari nie..result SPM 9A1 1A2 ... sekarang dah jadi doktor kat hospital kerajaan....

buat mereka yg sambut CNY :
i wish u all Happy Chinese New Year !!! jangan main bunga api !!! bahaya !!!!!



7 comments:

  1. Salam singgah dr Dinaz..
    Dorang ni kalo bab study mmg gila2...kita nak ikut stail dorang pon susah...baru dtg kelas malam sejam pn dah mengeluh ...haha aku la tu.

    ReplyDelete
  2. semngat budak2 cina ni mmg kuat sbb dh diajar dr kecik cmtu..*thumbs up*

    ReplyDelete
  3. @ mrs eady : tq sudi singgah sini...

    ReplyDelete
  4. @dia : haha...mmg semangat gila dorang study..tengok gerun!

    ReplyDelete
  5. @aida4eva: kita kena guna cara yg sama kat anak-anak...

    ReplyDelete
  6. Hmmm... respek! Kalau I lah... I pon pengsan jugak!

    Amende choral speaking tuh?

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.