Friday, January 14, 2011

1st Pet For Wafiq

Dah lama Yaya mencari-cari haiwan belaan ape yang sesuai untuk Wafiq...akhirnya ini jugak yang berkenan dihati..bukan ape..niatnya cuma satu...biar wujud rasa sayangkan haiwan...nie kena semaikan dari kecik..so lunch hour semalam Yaya pergi beli dgn Mr. TMFS .. tak sabar nak balik keje petang semalam nak bagi hadiah nie untuk dia..hihi...


nie la yang menjadi pilihan kami..2 ekor kura-kura..penjagaan pun senang..tak payah letak anti klorin..tok ma Wafiq cakap bagus bela kura-kura nie..terapi minda katanya..hihi..tapi tak dapat dipastikan jantina kura-kura tu..tapi kami request jantan dan betina..owner kedai tu pulak dont know how to differentiate between jantan and betina...huhu..tapi dia cakap dia bagi berlainan warna..harap-harap jantina berbeza...baru semangat kura-kura tu nak hidup dalam akuarium tu kan..haha!


yang nak naik ke darat tu i guess yang tu jantan..cengkerang dia warna hijau gelap..yang berenang dalam air tu cengkerang dia tu warna hijau muda..yang nie harapnya betina la..kita org main tikam je jantina kura-kura tu...EPPY untuk kura-kura jantan dan EPPA untuk yang betina tu...ok tak nama yg dah di decide oleh tok ma tu ??? haha!



look! Wafiq 1st impression towards his 1st pet!..ibu pulak yang rasa teruja Wafiq..haha..please take a good care of them ya Wafiq..but you are still kecit cinonet..hehe..biar ibu , ayah , aki and ama (refers to his grandma..still cannot pronounce the word properly...hehe..) aje yg kasi makan dan bersih akuarium tu..Wafiq cium-cium akuarium tu sudah..nanti bila dah besar sikit baru ambil alih tugas kami...

harap-harap nilai murni sayangkan haiwan nie tersemat dalam jiwa Wafiq sampai bila-bila..aminn..





6 comments:

  1. comel je wafiq tgk eppa ngan eppi tu..hihi

    ReplyDelete
  2. tu ah yani...sronok bila tengok wafiq excited...

    ReplyDelete
  3. kak yaya nak tanya..
    betol ke kalau bela kura2 ni xelok kat umah.
    saya dengar mcmtu la..
    sbb mnt nak bela juga tapi ada mber cakap xelok.
    nti infokan utk saya yea.. nak tau sangat..
    sbb teringin nak bela.

    ReplyDelete
  4. saya tau macam mana nak bezakan....
    sbb owner kedai tu yang ajar..
    tengok kat bahagian bawah cengkerang...
    yang melengkung and ke dalam sikit tu, betina...
    yang mendatar n rata je tu jantan...heee...
    so macam mana skrg, still bela lagi ke EPPY n EPPA ni...
    mesti da besar kn...
    saya pn ade sepasang...

    http://lightnglory.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. ada bela jugak ..
    toty and moly..
    kalau laa betol..
    kena laa lepaskan :'(

    ReplyDelete
  6. salam... bpe ek.. kalau beli satu set tu..sume2 la.. nk beli pe jek kalau nk bela kura2 ni...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.