FB

Thursday, December 30, 2010

Piala Suzuki : Org Indonesia Puji Malaysia

Tahniah untuk team bola sepak...dapat usd100 ribu tu! pandai2 korang la bahagi2kan duit tu..hihi...bukan setakat tahniah je , terima kasih jugak sebab korang la 1 MALAYSIA dapat cuti...ermmm..satu malaysia ke ? ape nasib trg, kelantan dan kedah???..cuti umum kami dah jatuh hari jumaat dan sabtu..masih tak de berita lagi nie...

aku tak pandai nk story pasal bola..tp tengok kat tv semalam mmg beshh! (ermm...goal keeper boleh tahan kannn????) yg beraksi lebih anak aku ler..ngan gaya sekali...asyik sebut ' GOL ' je manjang...buat aku tersentap je ingat betul2 gol..kihkih!

alhamdulillah tak ade insiden tragis..kita kan serumpun..tak best la gaduh2...sama2 guna bahasa melayu..waluapun loghat lain tp still leh paham..kalo gaduh2 cam ner nak gi jalan Bandung ke...Bali ke...dorang lak cam ner nak mai KL ke..Trg ke..Panji Alam ke...kan Yoki...erk Yoki ??? siapa tu ????

see...satu nusantara...satu rumpun..haruslah baik2...dah la berjiran..nanti kalo ade ape2 nak mintak tolong ngn jiran jugak..tak yah lah mintak tolong ngan orang nun jauh di barat....kannn?

aku nak promote web yoki nie..kalo sape2 plan nak setup company..leh la ziarah dia kat rumah yang nie... kalo more detail pasal bisnes leh pergi rumah dia yg nie.. aku tengok ramai singgah rumah dia nie..terutamanya student laa...tapi student indonesia laa...diorang cari ilmu nak buat thesis...tapi ape salahnya org Malaysia pergi singgah..mana tau ade ilmu yang korang perlukan ade kat sana...

Wednesday, December 29, 2010

Sayang ... Jangan Ada Benci ...

Andainya ada di antara kita nanti
Berubah hala serta memungkiri janji
Jangan ada benci
Suka dan duka dilalui
Jadikan kenangan di sudut hati

Andainya cita-cita tidak kesampaian
Ikatan murni terputus di pertengahan
Jangan dikesalkan
Jangan lantaran kegagalan
Kita berdendam saling bermusuhan

Ungkit-mengungkiti
Sakit-menyakiti
Memusnahkan diri

Kita harus tabah dan bersedia
Cekal hadapi kemungkinan yang tiba
Kadangkala yang berlaku
Di luar kemahuan kau dan aku

Pagi2 hari selasa yg hening nie kasi layan memori dulu..ahakz..tetiba teringat lagu nie..lagu kenangan antara aku dan suami..Eceli kami kenal dari zaman sekolah menengah lagi..aku form 3 dia form 4..tp sekolah lain2..gaduh n break-out perkara biasa..time gaduh n plan nak clash lagu nie yg menjadi mangsa..pastu baik balik...tak terbilang aku berapa kali putus ngan dia tu...banyak sangat..

tp jodoh antara kami mmg dh tersurat..kawen jugak akhirnya...masa hari akad nikah jurunikah tanya suami aku dah lama mana berkawan..suami aku cakap 11 tahun..hehe...lama kan???

Ingat zaman dulu2 nak tergelak pun ada..skang nie nak denga
r lagu Jangan Ada Benci by Casey ( mn dia hilang ye ??? ) kat radio pun susah..kalo dengar lagu tu sure tersengih cam kerang busuk..ape daa...hehhe...

ape pun semoga kami :

HAPPY SOKMO ...TAK MO GADO2 ... n BAHAGIA HINGGA AKHIR HAYAT ....AMINNNN....


rindu Wafiq...
~ gambar ngn Abdul Manaf Mamat...national football player...kate sekampung..haruslah ade gambar bersama..eceli time nie ade sukaneka kt kg aku..menangis tak hengat dunia Wafiq time Manaf dukung dia..hihi..


Tuesday, December 28, 2010

Saya Blogger Terengganu


Kali nie nak join segmen kumpul sahabat blogger ikut negeri..hari nie hari untuk tinggal link entri untuk blogger Terengganu.. Segmen nie anjuran Blog Pilihan Malaysia 2010..kalo nak join sila jangan segan klik SINI ...



Nama Manja : Yaya ...

Status : Berkeluarga...Punya Suami...Punya Seorang Anak Bujang...

Cara Hubungi : Via Email yer... adrenalina17@yahoo.com

Daerah : Kuala Terengganu

Tempat Tinggal : Kg Nibong , Jalan Panji Alam .. ( Ade sesaper yg sekampung ngn aku tak ??? )

Apa Yang Menarik Di Terengganu : Banyak Sangat Tempat Menarik...aku sendiri pun belum pusing semua..aku share kat sini ape yg aku tahu sbg info bersama .....


Taman Tamadun Islam

Pantai Batu Burok


Perkampungan Keropok Losong



Pulau Redang


Nasi Dagang


Pulau Warisan
image ihsan dr mr google ...

Monday, December 27, 2010

Teman Selamanya ...

Kawan ... Sahabat ... Teman ... semuanya memberikan definisi yang berbeza ... walaupun definisi tak sama tapi tetap merujuk pada seseorang yang berada disamping kita ... sejauh mana keakrabannya itulah yang membuatkan ianya berbeza dan istimewa...

Ada yang boleh dianggap kawan..tapi tak mampu menjadi sahabat...ada yang dianggap lebih dari itu...seorang teman yg memang kita perlukan sentiasa...

Cewah...bermadah ko Yaya...bukan ape td dapat mesej dari seorang teman lama...kenal dari zaman sekolah lagi...satu kelas tapi tak berkawan pun...pastu ' terpisah ' jap..jumpa balik bila satu kolej..pastu baru start kawan...hehhe...pelik kan...bila masing2 dah keje nie baru bersahabat baik...pe sal zaman sekolah dulu ko sombong sangat ek ??? opss..bukan sombong tapi ko budak baru...tapi tak sampai sebulan ko tukar sekolah lagi...tapi disebabkan rupa paras ko tu aku ingat muka ko sampai kita jumpa lg masa hari pendaftaran kat kolej...hahaha..ramai tul org mainat kat ko..tapi kita tak bertegur sapa pun sbb mmg sah2 ko tak ingat aku...saperla aku ni kan...kehkeh!
sampai ler kita terserempak kat Terminal One Seremban..hehe..nak tergelak bila ingat semua tu...start pada tu kita berkawan ...lepas pada tu ko tukar kolej lagi..lost contact sampai sudah..lama jugak sampai ler aku jumpa ko kat Trg nie hah..seb baek aku keje temporary kat shopping complex..mmg tempat ramai org...pastu baru bertukar no hp n kita kawan sampai sekarang..

last2 td ko msj...tanya anak aku dah brape? sumpah aku tak tahu sape sbb nombor tak naik nama...tapi aku layan jugak mesej tu...bukan ape takut kawan2 lama..kut2 terdelete no ke aper..maklum ajer ler...Si Wafiq tu expert bebenor main hp...kalo aku tanya sape kan ade yg terase hati..dah reply 2 3 mesej baru aku tanya sape..sbb dah blur sangat!ko siap cakap nak dapat anak bulan 4 tahun depan..saper ler kawan aku yg baru kawen tahun nie..mmg aku tak hengat!!!

rupa2nya ko Muhammad Izzakil ! setelah menghilangkan diri untuk kesekian kalinya... akhirnya ko muncul kembali...ko kawen tak jemput aku..huhu...kalo ye pun buat majlis kecik2 jer..jemput ler aku ngan suami...kitorg makan skit je..tak habisnyer lauk pauk tu..hahha!

buat joe (nama panggilan masa sekolah) or jigot (semua org panggil ko guna nama nie masa kat kolej termasuk aku) or K (nama panggilan ko sekarang)...sound nice kan ' K '? aku harap ko tak reka nama baru lagi...hahah...ape pun tahniah untuk ko n pasangan..semoga kekal bahagia sampai akhir hayat...aku ingat yer janji ko tadi yg ko nak jenguk anak aku...kehkeh! thanks for being my friend !

Saturday, December 25, 2010

Tak Perlu Tukar Header

Akhirnya..tau jugak keputusan...tak ramai yg vote..tak tau la diorag perasan ke tak ade poll...tapi nie dia result poll...

Header pun biasa-biasa jer...nak buat cantik2 aku tak pandai...biarlaaa...harap2 ade yg sudi bertandang ke rumah usang aku nie...ke ade sesape yg nak tolong aku buat header lg comey dari nie ??? betul tanya nie...but F.O.C laa....hehe..


So..aku kekal la ngan header nie sebagai atap rumah aku...dinding aka template pun sama...guna yang nie jer..korang tak skit mata kannnn...hehehe..kalo aku rajin baru aku buat lain..lg pun header n template nie baru lagi pakai...

Penat ...Tapi Enjoy !!

Jumaat yang memenatkan..dari pagi tak duk diam...sibuk jer manjang...kain baju pun tak sempat nak cuci..haha..belah pagi pergi rumah sedara...dia ade buat majlis kesyukuran sikit...pergi tunjuk muka laa..tp tak dapet den nak nolong..iyolah jd pengawas Wafiq je manjang...takpe..aku dah wakilkan mak aku buat keje dapur...aku pergi memeriahkan keadaan jer..

Petang pulak pergi TTC beli semua kelengkapan sekolah adik aku..seb baik dia tak banyak kerenah kali nie...tahun-tahun sudah bukan main lagi..yg nie tak berkenan..yg tu tak cantik...yg nie tak suka...macam2 laa....padahal uniform sekolah jer..tu pun susah nak pilih..kali nie baik pulak adik bongsu aku nie...heran jugak aku...huhu...

Kebetolan kat TTC pun ada karnival makanan halal..bab nie aku suka..sebab bole test banyak makanan sedap2...hehe..kain baju pun ada jual..yg murah tersangat lah murahnya..tapi kalo mahal tu tak hengat..baju kurung biasa2 pun RM250.00..ape laa...

Wafiq berpusing2 depan ayam pusing nie..tak bergerak dia...siap mencangkung tengok ayam tu sambil sebut kuckoo...kuckoo...hehehe...tokey ayam pun dah garu kepala tengok gelagat Wafiq nie...

Penat2 pusing TTC kitaorg masuk Giant..gi melantak kat Rasamas..boleh tahan Wafiq naik berdiri atas meja...siap menari lagi...cam ner la aku nak ajak Wafiq join dinner ofis kat hotel..huhu..sah Wafiq aku tinggal ngn nenek dia..jgn ngengade nak ikut ye....

Td lak hantar adik aku pergi rumah mak long..dia nak stay sana..nak bergumbira dgn sepupu sepapa dia sebelum bukak sekolah...berjumpa la Wafiq ngn 2 pupu dia...cucu mak long aku..

Wafiq diapit oleh dua pupu dia..lor...ade red eye la Wafiq...huhu..si Aqil yg baju merah tu bulan depan dah 3 tahun..lagi sorang tu Aniq tahun depan nak masuk darjah satu ... betapa ganteng nye Wafiq yg setahun 5 bulan..sikit je lagi nak sama tinggi ngan Akil..badan lak mmg sah menang Wafiq..hehehe...

On the way balik rumah Wafiq dah tidur dalam kereta..dia kepenatan tu...seharian tak tidur..harap malam nie Wafiq tidur lena sampai pagi esok sebab ibu nak berblog walking lepas nie..;-p


Thursday, December 23, 2010

Syukur ...

Syukur ... Syukur .... Syukur Ya Allah ...


Alhamdulillah ... tahun 2010 dah hampir berakhir , banyak pahit manis yg ditempuhi..aku percaya kalo yg pahit tu masa mendatang bila dikenang pun akan buat kita tersenyum sendiri..yg manis apatah lagi ...


awal bulan disember dah dapat bonus sebulan ... pengumuman bonus utk awal disember tu dibuat melalui emel...mr director ada cakap Insya Allah seandainya kewangan mengizinkan akan ada bonus lagi...dan aku sememangnya bahagian jaga duit ofis awal2 dah tahu tentang bonus nie...alhamdulillah..semalam dah dapat gaji utk bulan nie + sebulan bonus...aku ingatkan dapat separuh je..tak sangka pulak mr akauntan bg sebulan....alhamdulillah sekali lagi...rezeki anak dan family...


semoga syarikat tempat aku bekerja lebih murah rezeki pada tahun hadapan...mungkin ini la hikmah disebalik kejadian ...kalo kita tolong orang rezeki kita dipermudahkan ...aminn...

Wednesday, December 22, 2010

Perlu Ke Aku Kelek Buah Hati Ku Ke Annual Dinner Ofis ???

Fulamak...tajuk tak ingat panjang....straight to the point gitu....eceli annual dinner ofis on next tuesday...boleh bawak suami/isteri dan anak2...so aku pun terasa la nak bawak anak bujang yg sorang tu...

tapi patut ke aku bawak Wafiq ??? budak tu kecik lagi...baru setahun lima bulan...mr. tmfs cakap tinggal jer kat rumah biar nenek dia jaga..sebab katanya Wafiq bisa ' mengganas ' wooo...tapi sedih la tinggal anak..ibu ayah pergi bersuka ria makan sedap2...tak sampai hati laa...huhuhu...

tapi kalo aku berkeras jugak nak bawak dia..hmmm...jd superman agaknya wafiq nak naik atas meja...nak main bawah meja pun boleh jadi jugak..berjalan sana sini mmg sah...mmg aktif budak Wafiq nie...dah la fizikal dia macam budak umur lebih 2 tahun...aku pun dah tak larat nak dukung...fuhh semangatttt.....dah ler tinggi ..ikut baka mr. tmfs nie...

mr. tmfs kata sebelum dinner tu bawak Wafiq gi main taman...kasi dia berseronok dulu...huhu..tapi aku rasa cam nak bawak...tapi kalo bawak ngan aku sekali tak leh nak berdinner malam tu..jd pengawas Wafiq jer manjang...huhuhu...

nak bawak ke tak nak??? nak bawak ke tak nak ??? nak bawak ke tak nak ??? feninnnnn.............

Tuesday, December 21, 2010

Selalu Sangat Kena Terjah !

Nie nak citer pasal ofis ofis aku...selalu sangat kene terjah...bukan kene terjah ngn abg naz melodi tu..tapi ngn org2 yang meminta bantuan...

fuh..fenin akak bila teringatkan diorang...dalam seminggu nie boleh dikatakan hampir setiap hari ..nak minta belanja dapur la..anak nak sekolah laa...4 tahun lepas masa mula2 join company nie heran jugak aku dibuatnya...pelbagai warna kulit..bahasa...huishhh...tp sekarang dah biasa dah..

tak kan org minta sedekah kat ofis pun nak kene tanya akauntan aku..kan hangin dia satu badan benda remeh pun nak tanya...kalo aku rasa masalah orang yang minta bantuan tu cam berat baru aku refer dia..kut2 ler boleh bg lebih...

tp yg jd masalahnya sekarang nie...

sesetengah daripada diorang tu...dah la datang minta bantuan dengan kita ...tapi perangai semacam jer...nak tolong pun tak de hati...paling tak tahan MENIPU ... cakap tak pernah datang ofis laa...padahal dah kerap dah...background family lak banyak versi..adik beradik pun cakap tak kenal..kalo akak yg dtg adik tunggu luar..kalo adik yg masuk akak tunggu luar..huhu..pening aku...padahal sebelum nie pernah datang sekali n mengaku adik beradik...

mmg diorang banyak belit..tapi aku ingat tazkirah big bos aku..dia kata kalo org yg dtg minta bantuan..dan betul2 memerlukan pertolongan tapi kita tak hulurkan bantuan sedangkan kita mampu..saper yg kena takwil akhirat kelak..dia jugak...huhu...nak kater ape lagi..nak tak nak aku kena bagi jugak fulus tu walau sikit...bukan duit aku pun kan...duit company...

hmm..ofis korang pernah jadi Jabatan Kebajikan Masyarakat ???


Gathering Blogger Di Kuala Terengganu

pemberitahuan !!!

ade gathering blogger kat KT
masa , tempat dan tarikh belum diputuskan
kalo jadi 25/12/10
cadangnya nak bertemu sambil main bowling
sebarang kemusykilan boleh tanya :

1 ) iqbal hakimi
2) tok esah
3) cik tom

ibu wafiq kalo tak de pape halangan teringin nak join...boleh kenal lg dekat...eratkan silaturrahim...



p/s : kalo dah nak main bowling kat Astaka n kat TER ajer la kan ? .




KENANGANKU SEBAGAI BLOGGER

Nak Join Lagi Segmen From Blog BA ...

2. Tarikh Lahir Blog : 16.01.2010....cuba tengok bloglist...3 bulan terawal jer ade entri...pastu aku sepi tanpa berita ...3 bulan terakhir 2010 baru aktif balik..tu pun nasib baik tersinggah kat blog Mr. Ben...baru ada semangat...

3. Punca Kelahiran Blog : sempena kelahiran Wafiq...16.01.10 genap umur Wafiq enam bulan..kira cam besar sket laa..dah boleh kasi makan solid food..time tu excited sangat..terlintas nak buat blog..rasa nak kongsi ngan semua org tentang makanan bayi..breastfeeding..kerenah anak...macam2 laa... dan sebab tu jugak URL pun jadi mcm ni : http://diariibuwafiq.blogspot.com ...

4. Orang Pertama Yang Jadi Follower : adik aku sendiri ...hehe...

5. Entri Pertama Sebagai Blogger : SeLamAt ?????? SaYang!!!!!!

6. Entri Pertama Yang Dapat Banyak Komen : Aku Di Tipu 28 Tahun - Sadis Sungguh !!!

7. Blogger Pertama Yang Pernah Jumpa : Erm..tak pernah rasanya ...tapi kalo member ofis yg ade blog kira cam mana tu ??? :-p

8. Blog Yang Diminati : Ben Ashaari laa ... pembaca tegar ... komen jarang2...;-p

9. Kenangan Manis Sebagai Seorang Blogger : ramai kawan maya ... budak sekolah , budak kolej, sebaya dgn aku, makcik pakcik...semua belasah nak berkawan ...hehehe...

10. Kenangan Pahit Sebagai Seorang Blogger : tak de pun...tak nak cari yg pahit2 nie...

11. Impian Terhadap Blog : semoga blog nie dicari org..haha..bukan cari gaduh tau..tapi dicari sebab rindu nak baca entri aku..boleh ke ??? Insya Allah... ;-p

Monday, December 20, 2010

Suka Mancing Ikan ??? Nak Ilmu Memancing ???

Tiba - tiba lak ibu wafiq nak bg ilmu memancing ... jgn disangka pompuan ayu tak pandai memancing ..(erk...) beli ikan kat pasar jer..haha...

tp...mmg aku tak pandai memancing..nak memancing nie kena sunyi2 gitu..aku kalo sunyi2 ape lg...selamat titooo...heheee...nanti ikan ke mana..joran ke mana...

tak mo nyimpang jauh..meh nak citer..baru sat mr renjer tegur aku di shoutbox dan jd follower aku...tengok pic sebelah nie..aku pun singgah la kat blog dia..tak der lagi kawan2 citer bab mancing..ok gak kalo follow dia balik..lari sket dr dunia aku skang nie..hehhe...

lepas jer follow mr renjer..eh..lagi sekali dia menjelma kat shoutbox aku..say ' thanks ' uollsss.....nie yg nk cerita nie..tak pernah lagi aku follow org n org tu say thanks...terharu u...kalo bw mungkin ader kot...mgkin time nie aku n mr renjer online...so respon cepat jer la kann...

ape2 pun..TQ kpd semua yg dah follow aku...jom kenal mr renjer lak...kita kasi terjah blog dia...;-p


Main Page 2 Entri Jer ...

Semalam dapat petua sket dr BA ... bila pikir balik betul jugak...pe sal la aku tak pernah nak terpikir pun benda simple mimple gini...nak kena otai jugak yg bg tau...pastu baru la ..a'a..ye laa kann.. hehe...

kat main page aku nie dolu2 ms awal2 buat blog ade 7 entri ... lama jugak macam tu ...pastu terpikir..mak oii banyak tul entri kat main page..aku pun tukar jadi 5 entri sampai ler semalam..aku tukar ikut firasat aku jer..alasannya..panjang nor nak scroll ke bawah.. tu je..tak tau nie semua ade kesan ...

sampai ler smalam bc entri kat blog BA...

rupa2nya BE dikira dari Pageviews ..buat ape kalo trafik tinggi tp PV rendah ...ye la..dah kat main page boleh baca 5 entri sekaligus ..tak yah klik kat lain...hehe..betul jugak kan...udah ler bukan main susah lg nak cari idea nak post entri...org baca sekali lalu jer...paling penting tak berat..loading pun cepat...

sekarang aku buat 2 entri jer kat main page..kawan2 semua pls tengok older post or cari jer kat bloglist entri lps2.. :-)

p/s : tq BA ...pandanganmu amat dihargai...hehehe;-p


Sunday, December 19, 2010

Anggerik Untuk Si Gadis Desa

siapakah pemilik wajah ayu ini ??? sila angkat tangan ..tuan punya gambar...minta maaf yer..akak cilok gambar ... bukan aper ...berkenan sangat ngan gambo nie...hehehe...lagi pulak nak bagi nie..

akak rasa anggerik nie sesuai sangat ngn gadis desa...sinonim gitu ... tq sebab sudi jd follower ke -100..dua hari jugak follower akak tak bergerak dari no-99...seb baik si gadis desa sudi jd yg ke-100...hehe...mn abang2 kacak yg nak berkenalan ngn gadis desa sila la singgah kat SINI ...


Skandal : Ryan - Daphne Iking - Darren

pic : ehsan mr google
tak tau la apa nak cakap..sure korang dah tau issue ni kan ?? hot ni !! result laporan perubatan menerangkan bahawa anak yang dilahirkan Daphne iaitu Isobel bukan anak Ryan ( suami Daphne ) ...ujian DNA mendapati Isobel tidak memiliki DNA miliknya ! hoho !
adakah Daphne melakukan hubungan terlarang semasa perkahwinannya ??? tul ke ada skandal ngn Darren ??? ntahler ...tak tau ler akak...heheee....yg penting kene sentiasa berprasangka baik...
ape pun jgn anak menjadi mangsa sudah...kesian anak yang tak tau ape2 n tak bersalah tu...

7 Kali Naik Haji Tak Dapat Lihat Ka'Abah

LAHAULAWALA QUWWATAILLABILLAH

Bacalah..... sbg PERINGATAN kita bersama...
Sebagai seorang anak yang berbakti kepada orang tuanya, Hasan (bukannama sebenarnya), mengajak ibunya untuk menunaikan rukun Islam yang kelima.Sarah (juga bukan nama sebenarnya), sang Ibu, tentu senang dengan ajakan anaknya itu. Sebagai muslim yang mampu secara material,mereka memang berkewajiban menunaikan ibadah Haji. Segala kelengkapan sudahdisiapkan.ibu anak-anak ini akhirnya berangkat ke tanah suci. Keadaan keduanya sihat walafiat, tak kurang satu apapun. Tiba harinya mereka melakukan thawaf dengan hati dan niat ikhlas menyeru panggilan Allah, Tuhan Semesta Alam. "Labaik Allahuma labaik, aku datang memenuhi seruanMu yaAllah". Hasan menggandeng ibunya dan berbisik, "Ummi undzur ila Ka'bah (Bu,lihatlah Ka'bah)." Hasan menunjuk kepada bangunan empat persegi berwarna hitam itu. Ibunya yang berjalan di sisi anaknya tak beraksi diaterdiam. Perempuan itu sama sekali tidak melihat apa yang ditunjukkan olehanaknya.Hasan kembali membisiki ibunya. Ia tampak bingung melihat raut wajah ibunya. Di wajah ibunya tampak kebingungan. Ibunya sendiri tak mengerti mengapa ia tak bisa melihat apapun selain kegelapan. beberapakali iamengusap-usap matanya, tetapi kembali yang tampak hanyalah kegelapan.Padahal, tak ada masalah dengan kesihatan matanya.. Beberapa minit yanglalu dia masih melihat segalanya dengan jelas, tapi mengapa memasuki Masjidil Haram segalanya menjadi gelap gulita. Tujuh kali Haji Anakyang sholeh itu bersimpuh di hadapan Allah.. Ia shalat memohon ampunan-Nya.Hati Hasan begitu sedih. Siapapun yang datang ke Baitulah, mengharaprahmatNYA.Terasa hampa menjadi tamu Allah, tanpa menyaksikan segala kebesaran-Nya, tanpa merasakan kuasa-Nya dan juga rahmat-Nya.Hasan tidak berkecil hati, mungkin dengan ibadah dan taubatnya yang sungguh-sungguh, Ibundanya akan dapat merasakan anugerah-Nya, dengan menatap Ka'bah, kelak. Anak yang soleh itu berniat akan kembalimembawa ibunya berhaji tahun depan. Ternyata nasib baik belum berpihak kepadanya. Tahun berikutnya kejadian serupa terulang lagi. Ibunya kembali dibutakan didekat Ka'bah, sehingga tak dapat menyaksikan bangunan yang merupakan simbol persatuan umat Islam itu. Wanita itu tidak dapat melihatKa'bah. Hasan tidak patah arang. Ia kembali membawa ibunya ke tanah suci tahun berikutnya. Anehnya, ibunya tetap saja tak dapat melihat Ka'bah. Setiap berada diMasjidil Haram, yang tampak di matanya hanyalah gelap dan gelap.Begitulah keganjilan yang terjadi pada diri Sarah. hingga kejadian itu berulang sampai tujuh kali menunaikan ibadah haji.Hasan tak habis fikir, dia tak mengerti, apa yang menyebabkan ibunya menjadi buta di depan Ka'bah.. Padahal, setiap kali berada jauh dari Ka'bah, penglihatannya selalu normal. Dia bertanya-tanya, apakah ibunya punya kesalahan sehingga mendapat azab dari Allah SWT ?. Apa yang telah diperlakukan ibunya,sehingga mendapat musibah seperti itu ? Segala pertanyaan berkecamuk dalam dirinya. Akhirnya diputuskannya untuk mencari seorang alim ulama, yang dapat membantu permasalahannya.Beberapa saat kemudian ia mendengar ada seorang ulama yang terkenal kerana kesohlehannya dan kebaikannya di Abu Dhabi (Uni Emirat).. Tanpa kesulitan bererti, Hasan dapat bertemu dengan ulama yang dimaksud. Iapun mengutarakan masalah kepada ulama yang soleh ini. Ulama itu mendengarkan dengan saksama, kemudian meminta agar Ibu Hasan perlu menelefonnya. Anak yang berbakti ini pun pulang. Setibanya di tanah kelahirannya, dia meminta ibunya untuk menghubungi ulama di Abu Dhabitersebut.Beruntung, sang Ibu mau memenuhi permintaan anaknya. Ia pun menelefon ulama itu, dan menceritakan kembali peristiwa yang dialaminya di tanahsuci. Ulama itu kemudian meminta Sarah introspeksi, mengingat kembali,mungkin ada perbuatan atau peristiwa yang terjadi padanya di masa lalu, sehingga ia tidak mendapat rahmat Allah. Sarah diminta untuk bersikap terbuka, mengatakan dengan jujur, apa yang telah dilakukannya. . "Anda harus berterus-terang kepada saya, karana masalah anda bukan masalah senang," kata ulama itu pada Sarah. Sarah terdiam sejenak. Kemudiandia meminta waktu untuk memikirkannya. Tujuh hari berlalu, akan tetapi ulama itu tidak mendapat sebarang khabar dari Sarah.Pada minggu kedua setelah percakapan pertama mereka, akhirnya Sarah menelefon. "Ustaz, waktu masih muda, saya bekerja sebagai jururawatdi rumah sakit," cerita Sarah akhirnya."Oh, bagus..... Pekerjaan jururawat adalah pekerjaan mulia," potong ulama itu."Tapi saya mencari wang sebanyak-banyaknya dengan berbagai cara, tidak peduli, apakah cara saya itu halal atau haram," ungkapnya terus terang. Ulama itu terkejut.. Ia tidak menyangka wanita itu akan berkata demikian."Disana..... " sambung Sarah, "Saya sering kali menukar bayi, karana tidak semua ibu senang dengan bayi yang telah dilahirkan. Kalau ada yang menginginkan anak laki-laki, padahal bayi yang dilahirkannya perempuan, dengan imbuhan wang, saya tukar bayi-bayi itu sesuai dengan keinginan mereka."Ulama tersebut amat terkejut mendengar penjelasan Sarah"Astagfirullah. ....." betapa tega wanita itu menyakiti hati para ibu yang diberi amanah Allah untuk melahirkan anak. bayangkan, betapa banyak keluarga yang telah dirosaknya, sehingga tidak jelas nasabnya. Apakah Sarahtidak tahu, bahawa dalam Islam menjaga nasab atau keturunan sangat penting.Jika seorang bayi ditukar, tentu nasabnya menjadi tidak jelas.Padahal, nasab ini sangat menentukan dalam perkawinan, terutama dalam masalah mahram atau muhrim, iaitu orang-orang yang tidak boleh dinikahi."Cuma itu yang saya lakukan," ucap Sarah. "Cuma itu ?"tanya ulama terperanjat."Tahukah anda bahawa perbuatan anda itu dosa yang luar biasa, betapa banyak keluarga yang sudah anda hancurkan!". ucap ulama dengan nadat inggi."Lalu apa lagi yang Anda kerjakan? "tanya ulama itu lagi sedikit kesal. "Di rumah sakit, saya jugamelakukan tugas memandikan orang mati." "Oh bagus, itu juga pekerjaan mulia," kata ulama. "Ya, tapi saya memandikan orang mati karana ada kerja sama dengan tukang sihir." "Maksudnya?" tanya ulama tidak mengerti. "Setiap saya bermaksud menyengsarakan orang, baik membuatnya mati atau sakit, segala perkakas sihir itu sesuai dengan syaratnya, harus dipendam di dalam tanah. Akan tetapi saya tidak menguburnya di dalam tanah, melainkan saya masukkan benda-benda itu ke dalam mulut orang yang mati.""Suatu kali, pernah seorang alim meninggal dunia. Seperti biasa, saya memasukkan berbagai barang-barang tenung seperti jarum, benang dan lain-lain ke dalam mulutnya. Entah mengapa benda-benda itu seperti terpental, tidak hendak masuk, walaupun saya sudah menekannya dalam-dalam. Benda-benda itu selalu kembali keluar. Saya cuba lagi begitu seterusnya berulang-ulang. Akhirnya, emosi saya memuncak, saya masukkan benda itu dan saya jahit mulutnya. Cuma itu dosa yang saya lakukan." Mendengar pertuturan Sarah yang datar dan tanpa rasa dosa, ulama itu berteriak marah."Cuma itu yang kamu lakukan ?". "Masya Allah....!!! Saya tidak dapat bantu anda. Saya angkat tangan" Ulama itu amat sangat terkejutnya mengetahui perbuatan Sarah. Tidak pernah terbayang dalam hidupnya ada seorang manusia, apalagi dia adalah wanita, yang memiliki nurani begitu tega,begitu keji. Tidak pernah terjadi dalam hidupnya, ada wanita yang melakukan perbuatan sekeji itu. Akhirnya ulama itu berkata, "Anda harus memohon ampun kepada Allah, kerana hanya Dialah yang dapat mengampuni dosa Anda."Bumi menolaknya. Setelah beberapa lama, sekitar tujuh hari kemudianulama tidak mendengar khabar selanjutnya dari Sarah. Akhirnya ia mendapat tahu dengan menghubunginya melalui telepon. Ia berharap Sarah telah bertaubat atas segala yang telah diperbuatnya. . Ia berharap Allah akan mengampuni dosa Sarah, sehingga Rahmat Allah datangkepadanya.Kerana tak juga memperoleh khabar, ulama itu menghubungi keluarga Hasan di Mesir.Kebetulan yang menerima telepon adalah Hasan sendiri. Ulama menanyakan khabar Sarah,ternyata khabar duka yang diterima ulama itu. "Ummi sudah meninggal dua hari setelah menelefon ustad," ujar Hasan. Ulama ituterkejut mendengar khabar tersebut. "Bagaimana ibumu meninggal, Hasan?". tanya ulama itu.Hasan pun akhirnya bercerita : Setelah menelefon ulama, dua hari kemudian ibunya jatuh sakit dan meninggal dunia. Yang mengejutkan adalah peristiwa penguburan Sarah. Ketika tanah sudah digali, untuk kemudian dimasukkan jenazah atas izin Allah, tanah itu rapat kembali, tertutup dan mengeras. Para penggali mencari lokasi lain untuk digali. Peristiwa itu berulang kembali.Tanah yang sudah digali kembali menyempit dan tertutup rapat. Peristiwa itu berlangsung begitu cepat, sehingga tidak seorangpun penghantar jenazahyang menyedari bahawa tanah itu kembali rapat.Peristiwa itu terjadi berulang-ulang. Para penghantar yangmenyaksikan peristiwa itu merasa ngeri dan merasakan sesuatu yang aneh terjadi.Mereka yakin, kejadian tersebut pastilah berkaitan denganperbuatan si mayat. Waktu terus berlalu, para penggali kubur putus-asa kerana pekerjaan mereka tak juga selesai. Siang pun berlalu, petang menjelang, bahkan sampai hampir maghrib, tidak ada satu pun lubang yang berhasil digali.Mereka akhirnya pasrah, dan beranjak pulang. Jenazah itu dibiarkan saja tergeletak di hamparan tanah kering kerontang..Sebagai anak yang begitu sayang dan hormat kepada ibunya, Hasan tidak tega meninggalkan jenazah orang tuanya ditempat itu tanpa dikubur.Kalaupun dibawa pulang, rasanya tidak mungkin. Hasan termenung ditanah perkuburan seorang diri. Dengan izin Allah, tiba-tiba berdiri seorang laki-laki yang berpakaian hitam panjang, seperti pakaian khusus orang Mesir.Lelaki itu tidak tampak wajahnya, kerana terhalang tutup kepalanya yang menjorok ke depan. Laki-laki itu mendekati Hasan kemudian berkatapadanya," Biar aku tangani jenazah ibumu, pulanglah!". kata orang itu.Hasan lega mendengar bantuan orang tersebut, Ia berharap laki-laki itu akan menunggu jenazah ibunya. Syukur-syukur menggali lubang dan kemudian mengebumikan ibunya. "Aku minta supaya kau jangan menengok kebelakang, sampai tiba di rumahmu, "pesan lelaki itu. Hasan mengangguk,kemudian ia meninggalkan pemakaman. Belum sempat ia di luar lokasi pemakaman,terselit keinginannya untuk mengetahui apa yang terjadi dengan jenazah ibunya.Sedetik kemudian ia menengok ke belakang. Betapa pucat wajah Hasan,melihat jenazah ibunya sudah dililit api, kemudian api itu menyelimuti seluruh tubuh ibunya. Belum habis rasa herannya, sedetik kemudian dariarah yang berlawanan, api menerpa wajah Hasan. Hasan ketakutan.Denganlangkah seribu, dia pun bergegas meninggalkan tempat itu. Demikian yang diceritakan Hasan kepada ulama itu. Hasan juga mengaku, bahwa separuh wajahnya yang tertampar api itu kini berbekas kehitaman kerana terbakar.Ulama itu mendengarkan dengan seksama semua cerita yang diungkapkan Hasan. Dia menyarankan, agar Hasan segera beribadah dengan khusyuk dan meminta ampun atas segala perbuatan atau dosa-dosa yang pernahdilakukan oleh ibunya. Akan tetapi, ulama itu tidak menceritakan kepada Hasan,apa yang telah diceritakan oleh ibunya kepada ulama itu. Ulama itu meyakinkan Hasan, bahwa apabila anak yang soleh itu memohon ampun dengan sungguh-sungguh, maka bekas luka di pipinya dengan izin Allah akanhilang.Benar saja,tak berapa lama kemudian Hasan kembali memberitahu ulama itu, bahawa lukanya yang dulu amat terasa sakit dan panas luar biasa,semakin hari bekas kehitamannya hilang. Tanpa tahu apa yang telah dilakukan ibunya selama hidup, Hasan tetap mendoakan ibunya. Ia berharap, apapun perbuatan dosa yang telah dilakukan oleh ibunya, akan diampuni olehAllah SWT.Semoga kisah nyata dari Mesir ini bisa menjadi pelajaran bagi kita semua.

Thursday, December 16, 2010

OK KE KO ???

tengok blog nie betul2...
header dah tukar..
template pun tukar...
tapi aku tak pandai sangat nak buat keje2 gini...
cuma nie yg terdaya buat...
nak buat lebih2 aku tak pandai ...
huhuhu ...
korang rasa ok ke ko ???
atau ...
aku perlu buat header lain ???
template kene tukar tak ???
ape pendapat korang ???

p/s : pandangan korang diperlukan supaya korang tak sakit mata bila baca entri kat rumah buruk aku nie...hehehe...


Bersama Basmi Penyeludupan ------> Cewahhh !!!




*** sila jangan segan klik pic untuk tumbesaran pic yg mantappp ...

info nie dapat dr Kastam time bayar service tax ari tu ...kira dah lama jugak ler duk ats meja aku kat ofis tu ... jap duk atas sekali...pastu tertimbus ngn kertas2 lain ...jap aku tolak ke kanan ... pastu aku tolak ke kiri...hahaha ...nasib ler ... seb baik tak buang dalam tong sampah ...nie kira info berguna bg rakyat prihatin....

korang prihatin ???

kalo yer ... tengok pic tu betul2...ambik segala maklumat...set contact kastam yg berhampiran dalam hp korang....kalo prihatin laa...hehhe...;-p

bukan setakat keprihatinan korang dihargai tapi ANDA LAYAK MENERIMA HADIAH WANG TUNAI SEKIRANYA MAKLUMAT ANDA BERHASIL ...

tak terliur ker ngan ganjaran tu..hehehe..nak harapkan BE ntah bila kan menjelma...hahaha..tp aku harap korang tengok tul2 sebelum wat aduan...jgn lak org punggah barang pindah rumah korang ingat depa wat keje tak elok...;-p


Wednesday, December 15, 2010

Jom kita berkenalan ...


Nak join segmen dari blog BEN ASHAARI ...

Bila mula buat blog ?
- Januari 2010 ... tapi start Oktober baru rajin sket post entri ...

Jumlah follower sekarang ini ..

- 87 org jer ...huhu...

Berapa trafik harian ?
- 40 - 50 ...

Sehari brapa entri ?

- Ade 4 , ade 3 , ade 2, ade 1 .... 0 pun ade...:-p

Berikan satu blog yang best korang suka baca ..

- semestinya Ben Ashaari

Tuesday, December 14, 2010

Cerita Kawen Emi : Part 4 ~ Hadiah Menggerunkan !

aku ingatkan nak citer sampai part 3 jer...skali benda nie lak bikin gempak..mmg saspen sangat.sehari selepas majlis kami adik beradik pakat bukak hadiah...sampai la satu hadiah nie..huhu...aku nak citer pun gerun...

hadiah nie wrapping comey jer ...ada kad kecik tertampal kat pembalut hadiah tu..tapi xde nama , kad kosong jer...adik aku cakap org nie tak ingat nak tulis nama la pulak...kitaorg pun pakat tengok kad..sume yg ade kat situ tertumpu pada hadiah tu...sbbnya tu antara hadiah yang paling last kita org bukak...lagi pulak siap reben lg..tp reben tu ade tulisan ' master baby ' ...so aku paham la...reben recycle nie...biasa la org kg kan...lepas koyakkan pembalut tu ternampak lak kotak...pun ada tulis ' master baby ' kalo korang tak tau ' master baby ' tu brand pakaian baby...so kotak pun recycle..aku time tu terdetik gak..saper ler hadiahkan adik aku pakaian baby..baru jer kawen sehari..tunggu ader baby la kalo nak bagi...

skali bila tengok hadiah tercengang aku...huh..sepasang selipar lelaki...brand dr cardin...tp yg misterinya selipar tu mmg dah dipakai...condition mmg out !! menggelupas sana sini...takut aku tengok hadiah tu..tak der saper brani pegang...huhuhu...gerun !!! selipar tu dia tutup ngn span yg kita letak dalam akuarium tu...mak aku alihkan guna batang penyapu span tu time aku nak tengok betul2 selipar tu..aku tak kasi pegang..lagi pulak mak aku tengah menyapu masa tu..ye la..berprasangka baik laa kan..kut2 ler mata aku nie buat silap...tp mmg sah ..penglihatan aku nie ok lagi...

emi pun cakap ' siapa la sanggup buat gini ....tak bg hadiah pun tak per... ' haih..aku pun terkejut lagi nie..nak tenung pic kat atas tu lama2 pun gerun...tapi selipar tu mak aku dah buang dah...takut ada org berniat tak baik...

pembaca budiman semua... (cewah !!!) korang rasa la kan...ape motif org tu bg hadiah gitu ??? ...lelaki ke perempuan agaknyer...menggerunkan !!!


Cerita Kawen Emi : Part 3 ~ Sanding

dah sampai part 3..part bersanding..banyak tul gambar..susah aku nak pilih..tp nie sume gambar lom edit..belasah jer laa..hehhe..tengok baju pengantin..dari grey kaler jd red kaler...merah menyala woo..tp aku tengok dalam gambar ok la pulak..nice jer...hehehe...kalo pakai grey kaler sure malapppp jer pengantin...nie baru naik seri....photohgrapher lama tul amek gambar..aku tukang tengok pun penat...hehhe...dah keje dia kan..nak wat camner..pengantin lelaki navy..adik aku nurse..aku ade gak bg cadangan bodoh suruh dia pakai persalinan baju misi time sanding...kehkeh..tp xde laa dia pakai...
pic semua tak ikut turutan..kalo pening sorry morry ya..;-p korang paham2 paham kanlah sendiri...hehhe








semangat pengantin makan..dengar citer sampai sendawa..nie kes pengantin tak malu...hahha



suap menyuap la pulak....

semoga bahagia sentiasa yer...

Cerita Kawen Emi : Part 2 ~ Akad Nikah

cont. from part 1..cam aku cakap dlm part 1..jurunikah dah call rumah bg reminder..so kami pun bergegas la ke masjid kg nibong ... pengantin lelaki n family dah sampai masjid sebelum kitaorg sampai...jom layan cerita bergambar..layannnn....zasss... cam melodi lak..hehehe...

muka berdebar..kahkah...pandang ape pun aku tak tau...
ngn kawan dia...
mas kahwin RM150.00 .. tengok gubahan duit tu..aku yg buat..sbb tu tak cantik..hehhe...
kalo dah cium dahi apa lg..dah dah sah la tu...

pakaikan gelang tangan...hehe tak nampak pun gelang...

pose kat luar masjid setelah selamat bergelar seorang isteri...

dah selesai majlis akad...vey simple mimple...tp ade cerita disebalik gambar..kehkeh...nak cite ke tak nak ek...hmmm...:-p pengantin bg keizinan tak agaknya..kene mintak permission dulu nih...hehhe...


Jom Kira Zakat Pendapatan


Nie dah nak akhir tahun..tahun nie bebas dari zakat pendapatan...ala..pendapatan pun ciputttt jer..mana laa nak kena... seb baik belanja banyak..belanja utk anak n bagi kat mak... tu sebab aku tak kena dari bayar zakat pendapatan ...korang jgn memain benda cam nie.. kene ambik tau..aku cek ngan MAIDAM jer..kira zakat pendapatan kat SINI

Layan Gambo Budok Kecik La Ari Nie

Pic nie sume on 11.12.10..bwk wafiq beriadah di petang hari..hehe..kesian dia terperap kat rumah jer...bawak wafiq gi pantai jer..tempat riadah paling dekat ngn rumah..:-p .. jom layan pic..

sian wafiq..duk sorang2 jer...

merenung masa depan ke nak oiii...



pandang awek ke ???

awek lagi ???


main tak hengat dunia !


lepas penat main..gi makan lak..wajah yg setia menanti hidangan...

nie lak wajah tension..lama nunggu beb...


Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...