Tuesday, November 30, 2010

Aku Di Tipu 28 Tahun - Sadis Sungguh !!!

Dah 28 tahun aku hidup atas muka bumi nie..tp hri nie baru aku tau...heran tul aku naper leh jadi gini..cikgu2 time sekolah rendah ngn menengah tak pernah bg tau ker ??? aku rasa cam tak de..ish tak baik tao cakp cikgu tak bg tau..aku nie yg lupa kut...

citernyer gini...td aku BW ke blog
MISS PIKON...miss pikon dok citer tentang peribahasa dulu dan sekarang...org sekarang peribahasa main hentam keromo jer..tak berseni langung...dan tetiba jer horman adrenalin aku melonjak dengan jayanya setelah baca citer tentang peribahasa ini :



BAGAI MELEPASKAN BATOK DI TANGGA
maksud : membuat satu-satu pekerjaan tidak bersungguh-sungguh / ala kadar

mati2 aku ingat batuk uhuk-uhuk tu..(ke batuk koh-koh) ala cough tu...patut ler dulu-dulu aku pernah terpikir pe sal batuk kat tangga pun leh ade kaitan ngn wat keje separuh jalan...tu ler...malu bertanya sesat jalan...

ghupenye mmg xde kaitan langsung !!! patutla tak masuk akal..mmg sah dan sahih tiada kena mengena. batok/batuk yg dimaksudkan ialah sejenis PENCEDOK AIR..yer pencedok air...ala yg dibuat dr tempurung kelapa tu.. org dulu-dulu letak dalam tempayan kat depan rumah, wat basuh kaki sebelum naik ke rumah. Maka sesetengah orang yang buat kerja ala kadar hanya akan melepaskan batuk tersebut di atas tangga rumah bukan di tempat asalnya dalam tempayan.

nie ler rupa BATOK / BATUK - gambar : ihsan dr google


Monday, November 29, 2010

' SLEEP BOX ' ... Untuk Si Miskin & Si Kaya






lorr...siannya kene layan gambar dulu...hehe..nie le sleep box..zaman sekarang macam2 org reka..tak terpikir kita yer semua benda nie...karajaan malaysia ade brani buat n kasi tdo free tak ?? ramai org tak de rumah tao...ape org panggil...bergelandangan ?? ye kut...hehhe...


Size: 2 m x 1,40m x 2,30m to sleep in comfort and security.
Cheap sleep in case of emergency for anyone rich or poor!!
No time wasted looking for a hotel
Designed to be installed at train stations and airports, and central public places or cities where accommodation is fully booked.
In tropical climate countries the sleeper box can be installed outdoors in main streets.
The space includes bed, linen, ventilation system, alarm. LCD TV, WiFi , space for your laptop and re chargeable phone. Under your bed and floor there is a cupboard for your luggage.
Payment is made at terminals who will give clients an electronic key that can be purchased for 15 minutes or for as many hours as you need.

Sunday, November 28, 2010

Contest : Jom Shopping

ibu wafiq join contest kat blog Ben Ashaari..cuma teka harga keseluruhan barang dalam troli tu..tak payah wat entri khas pun..tak payah susah2 nak tagged...kan senang...hehhe...
ibu wafiq cuma tau harga roti jer RM 4.00 sebab selalu beli...brg2 lain tak tau...jd jawapan hentam ibu wafiq adalah ..jeng jeng....

- RM 132.30 -

korang pun nak teka jugak ker ??? .. cepat klik SINI ...

REDAH AKU DAN KAU PUNYA OLEH BEN ASHAARI

Salam sayang semua...BEN ASHAAARI buat segmen baru lagi..kali nie Ibu Wafiq nak join segmen :

REDAH AKU DAN KAU PUNYA OLEH BEN ASHAARI

Ok..nie dia 5 entri best Ben Ashaari :

1) Cara dapat menjana duit dari Nuffnang ..

2) Nak kasi B.E. (NUFFNANG) meletop tak ??

3) Nak tackle FOLLOWER ?

4) Follow U ?

5) Cerita apa yang patut diceritakan di dalam blog ?

Nie pulak 5 entri kat blog Ibu Wafiq :

1) Sedekah yang Pahalanya Terus Mengalir

2 ) Ibu Bapa...Ikhlaskah Anda ???

3) Mandi Pagi Boleh Kurus ???

4) Hindari M M R + V

5) Diet Rasulullah S.A.W.


Ok selesai...submit lak...korang pun meh join yer...

Saturday, November 27, 2010

Cam Ne Nie...Wafiq Hilang Selera Makan...

isnin lepas Wafiq start muntah...ingatkan aku terpeluk kuat kat bahagian dada dia..sebab dia baru lepas hisap susu..sebab muntah yg kuar tu pun susu semua..aku ingatkan muntah bese2 jer.. mr.hubby lak mlm tu gi main badminton ngn kwn2 dia...kul 11.30 baru sampai rumah..nak tunggu mr hubby balik 5 kali wafiq muntah...lesu aku tengok wafiq..seb baik dia tak menangis...kalo tak menggelabah jugak rasanya..

ayah wafiq balik terus ajak gi klinik..seb baik lg kali nie sbb ada dua klinik 24 jam kat area nie..sampai dpn klinik lom sempat kuar kete lg skali wafiq muntah...time menunggu muntah skali...depan doktor muntah lg sekali...huhu...8 kali muntah mlm tu saje..cuak ibu wafiq oii....

doktor tanya ade jatuh ker ??? rasa cam tak de ...demam pun tak..doktor check perut...rupanya kembung...huhu..so dapat la air garam , ubat tahan muntah n ubat kembung...balik rumah terus bg air garam tu...habis segelas dia minum (aku letak dalam botol susu) ubat kembung n ubat tahan muntah tu lak kenis cecair...aku bg guna sudu..aku kelentong wafiq cakap ''wafiq.. jus..sedap..''..dia terus nganga mulut...hehehe...dia ingat jus tok guru stroberi yg aku setiap pg bg dia makan..tertipu wafiq..hehehe...lepas telan ubat terus merengek sbb ubat oii..mn sedap...

mlm tu wafiq tidur lena..tp bangun jer tdo muntah lg skali...aku tengok perut anak aku dah kempis semacam dah..then start pd tu..selera makan dia dah kurang...susu formula pun tak nak..harapkan susu badan yg produce dah tak seberapa nie..tidur malam pun merengek2..maybe dia lapar..bg susu tak nak..juz breast feeding..mn cukup...

hari nie..dah hari ke-5 still cam tu jugak...korang tau tak nape cam nie...dia dah tak muntah..demam ade sket je..nanti ok laa sebab dh mkn ubat demam..cuma makan je taj nak..utk pengetahuan korang wafiq skang 1 thn 4 bulan..dan b4 dis dia tersangatlah suka makan.. mmg xde masalah bab makan..

aku nie baru anak sorang...lom ade pengalaman lg tempuh benda2 cam gini ade...huhu..korang rasa aku kena bawak wafiq gi klinik lg skali ker ?? org2 tua cakap sakit nak pandai bercakap la...sakit nak tumbuh gigi la...tp ade nampak gigi ke-9 dia br nak tumbuh..huhu..tp aku tak tau la..tul2 tak de idea...cuma aku nak dia makan cam biasa....

pls help me....:-(
...rindukan Wafiq yg tembam...

Thursday, November 25, 2010

Sedekah Yang Pahalanya Terus Mengalir

Baru je dpat emel dari ofis mate..ibu wafiq kan suka share info..hehehe..kata nak pahala kan ;-) apa yg baik perlu dikongsi..tul tak ???
Dari Abu Hurairah RA, bahwa sesungguhnya Rasulullah SAW, telah bersabda :
''Bila seorang hamba telah meninggal, segala amalnya terputus, kecuali tiga hal : amal jariyah, ilmu yang bermanfaat atau anak shalih yang mendo’akannya '' (HR. Bukhari, dalam Adabul Mufrad).
Berikut contoh konkrit, sadaqah (amal) jariah, yang pahalanya terus mengalir walaupun si pemberi sadaqah telah wafat :

1. Berikan Al-Quran pada seseorang, setiap saat Al-Quran tersebut dibaca, anda mendapatkan kebaikan.
Give Quran to someone and each time they read from it, you will gain hasanaat.


2. Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan do'a itu, anda mendapatkan kebaikan.
Teach someone to recite a dua. With each recitation, you will gain hasanaat.


3. Sumbangkan kerusi roda ke Hospital dan setiap orang sakit menggunakannya, anda mendapatkan kebaikan.
Donate a wheel chair to a hospital and each time a sick person uses it, you will gain hasanaat.


4. Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau haiwan berlindung dibawahnya atau makan buahnya, anda dapat kebaikan.
Plant a tree. Each time any person or an animal sits under its shade or eats from the tree, you will gain hasanaat.


5. Tempatkan pendingin air di tempat awam.
Place a water cooler in a public place.


6. Edarkan bacaan yang membangun dengan seseorang.
Share constructive reading material with someone.


7. Libatkan diri dalam pembangunan masjid.
Participate in the building of a mosque.


8. Edarkan CD Quran atau Do'a.
Share a dua or Quran CD.


9. Bantulah pendidikan seorang anak.
Help in educating a child.


10. Edarkan pengetahuan ini dengan orang lain. Jika seseorang menjalankan salah satu dari hal diatas, Anda dapat kebaikan sampai hari Qiamat.
Share this with someone. If one person applies any of the above you will receive your hasanaat until the Day of Judgment.

Wednesday, November 24, 2010

EKA ... AKHIRNYA TERJAWAB JUA ...

haha...rasa puas bila dapat tolong EKA ni...


dah 2 kali dia buat N3 tanya bloggers pasal satu seafood nie...


teringin benar dia nak makan..jenuh dah dia tanya mr. google tp ttp tak tau nama ape seafood tu...


sian pulak aku....hehehe.....aku pun sibuk la tanya budak ofis..yg pertama xtau..yg ke 2 lak mcm terbayang kat mata bila aku describe seafood tu...( cam EKA describe kat blog dia tu..) tp ttp tak tau...aku pun tanya la yg ke-3 nie..dia ni berusia dah...tea lady kat ofis nie..dlm hati sure tau..ye la org tua kan...dah mkn segala..tp rupa-rupanya tak tau jugak...


last aku tanya akak kat front desk...dia pun jawab : " tijoh kot '' nie loghat trg yer kwn2...


aku pun search la google cari imej...aku taip '' siput tijah '' haha...kelakar lak nama..cam dah dekat nak sama imej ni cam yg EKA describe..tp ye ke...betul ke tak nie...aku terus godek2 google...pastu nampak laa satu imej nie...bukan cam nak sama mcm EKA ckp tu..tp mmg sama..aku agak tul la ni kut...tp yg nie namanya pepahat or siput buluh !! sumpah aku tak pernah dengar nama seafood nie...cara makan or cara masak lg laa aku tak tau...hehehe..sbb aku bukan penggemar siput...hehehe...


apa lg..aku pun tinggal la komen kat N3 EKA tu...suruh EKA search sendiri imej pepahat tu..uish!! betul rupanya...itu yg EKA teringin sangat nak makan rupanya...


lega rasanya bila dapat tolong EKA..aku nie bukan ape..kalo ade persoalan dalam kepala nie..bendasimple mimple jer tp ttp membuat aku berfikir jawapannya..hehe...kdg2 sampai bawak tdo..haha...


nie ler rupa pepahat or siput buluh...pernah tengok ??? ibu wafiq tak pernah...hehehe

15 KESILAPAN MENDIDIK ANAK

Last entri (sila klik sini) ibu wafiq janji nak share kesilapan - kesilapan dalam mendidik anak - anak..mungkin boleh dimanfaat bersama..sharing is caring kannn...hehe..bila anak kita dah besar , dah meningkat dewasa mungkin ada perkara yang mereka lakukan tapi tak berkenan dimata kita..susah nak dengar kata...bg nasihat pun dah tak jadi apa..mula lah kita marahkan mereka..tapi pernah tak kita berfikir kenapa mereka jd mcm tu ??? mesti ada penyebabnya kan...lain la andainya kita merasakan kita sudah memberi didikan dan bimbingan yg secukupnya utk anak - anak kita..anak yg dilahirkan umpama kain putih..bersih..ibu bapa yg bertanggungjawab mencorakkan kehidupan mereka..


Apepun jom kita tengok apakah kesilapan yang mungkin kita lakukan tanpa sedar dalam mendidik anak kita sehari - hari...info nie ibu wafiq dapat dari sini.


1. Kesilapan 1: Kurang berdoa
* Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah :
- Saidul (penghulu) Istighfar* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3 : 8-9)* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3 : 38)* Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)
* Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah :
- Doa agar anak patuh kepada ALLAH s.w.t. (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2 :128)* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Furqan, 25 :74)* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.


2. Kesilapan 2: Banyak memberi belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti :
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur


3. Kesilapan 3: Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.


4. Kesilapan 4: Menegur anak secara negatif
* mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah).
* membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.


5. Kesilapan 5: Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani


6. Kesilapan 6: Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a. :
Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimiy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’ : “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun dari mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata : “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”-(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)


7. Kesilapan 7: Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati kehendak syarak bila berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.


8. Kesilapan 8: Susunan rumahtangga yang tidak kemas.
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

9. Kesilapan 9: Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama, dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.


10. Kesilapan 10: Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak.
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu sunnah.


11. Kesilapan 11: Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktiviti yang bersesuaian dengan akhlak Islam.


12. Kesilapan 12: Bertengkar di depan anak-anak.
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibubapanya.


13. Kesilapan 13: Membenarkan orang yang tidak elok sahsiyahnya masuk ke dalam rumah kita, baik dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang masih membesar.


14. Kesilapan 14: Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangan dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.


15. Kesilapan 15: Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak. Sebagai ibubapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.


p/s : PA & MA bulan 12 ' 10 ada artikel tentang kaedah mengasuh anak secara berkesan..cepat pergi kedai cari...

Tuesday, November 23, 2010

BEN ASHAARI : 46.. IBU WAFIQ : 46

tengok..sama je kan..dua2 org 46..ape tu 46 ? umur ke..ish...belum tua sangat lg la..tp apa ada ngn 46 tu ??? apa yg ibu wafiq sama ngn MR. BEN tu..MR.BEN tu MASTER..ibu wafiq nie stakat super duper junior jer..kehkeh..MR. BEN tu otai segala..ibu wafiq ni umpama buah cempedak di luar pagar...(sambung sendiri pantun nie...) merangkak lagi...


tp bila ada persaman ni..no.46 rasa cam nak buat entri jer...persamaan yang tak serupa...haha..pening fikir ??


saat entri ni ditaip followers MR. BEN adalah seramai 4618 (tengok betul2 tajuk entri..ada dua titik kan..hehe....)...followers ibu wafiq lak adalah seramai 46 SAHAJA..tu dia beza bagai langit ngan bumi !!!


B4 this followers ibu wafiq 3 4 kerat jer..sejak join suai kenal blogger bersama MR. BEN naik la sket followers ibu wafiq..ada la kamajuan sikit...tq ye MR.BEN coz sudi jd follower ibu wafiq..bertuah sungguh badan bila OTAI meng'follow' kita kan ???


Dan hari ini..setelah sekian lama..tergerak hati ibu wafiq nk check NUFFNANG..dan...jeng-jeng...


hehehe....ada juga akhirnya setelah tegar dgn amount RM 0.00...skang dah jd RM 0.25..walaupun sikit dah suka sangat dah...kita merangkak dari bawah..slow2..lps nie lebih aktif...

p/s : tq utk MR.BEN yg banyak bg tips n kata2 pendorong....jasamu akan ku kenang. ahakzz..

Monday, November 22, 2010

HAPPY !!! HAPPY !!! HAPPY !!!

Suke nye rase....happy !!! happy !!! hahha...nape yer..cuba teka ???

dapat bonus ??? - - hmm...nan ado...

dapat cuti lama ??? -- jgn nak harap ler ibu wafiq oii...

gi holiday ??? - - bajet xde... kehkeh...hrp family day ofis jer tp tak berbau lg stakat ni...


korang ingat tak iklan ANMUM kat tv b4 this ??? ala...pasal redemption kalo hantar pencedok susu tu....kalo seb baik leh dpt HANDYCAM...kalo seb tarak baik dapat redeem susu jer la...
semalam ibu wafiq dah dapat brg redeem tu..dapat susu jer...Essential Langkah 3 + Honey 650 gm...dah teramat suka walaupon tak dapat HANDYCAM..setiap penyertaan ke 100 dapat la handycam tu..kalo refer kat attachment yg ANMUM hantar tu ade refernce number : 12 204...kat condignment note SKYNET tu pun ade tulis 12 204...ibu wafiq rasa laa tu nombor penyertaan..huhu...kalo yg ke 12 200 bertuah ler badan...
tp ok laa dah dapat susu..boleh laa minum utk seminggu...rasa harga untuk 650 gm ni pun dlm RM 24.00 ... sebab biasa beli yg 1.3 kg ..lupa dah harga yg 650 gm ni...
ANMUM...buat ler lg peraduan camni...leh ibu wafiq save budget...hahaha...susu sekarang sangat mahal woo..seb baik wafiq still nyusu badan lg...leh ler jimat sket...;-P

TAHNIAH BUAT YANI & HAFIZ

Skang nie dah start cuti sekolah..musim kenduri - kendara..musim beli hadiah...musim sedia 'duit panggilan' kalo tak nak kasi hadiah..siap prepare baju cantik-cantik nak gi kenduri..time melaram gitu..xpe nk lawa asal jgn kalah pengantin sudah...hahaha...


JUTAAN TAHNIAH BUAT WAN MULIANI & MOHD HAFIZUDDIN

Semoga Kekal Bahagia Ke Akhir Hayat..Dikurniakan Anak Yang Soleh & Solehah..Tabah Menghadapai Segala Dugaan & Rintangan Dalam Perkahwinan...Aminnn...
Tu dia..ucapan tahniah untuk ofis mate ibu wafiq..yg pengantin pompuan tu engineer...pengantin lelaki lak arkitek..bercinta satu ofis...hehhe...

Sungguh meriah hari kenduri pada 20.10.2010..dengan warna temanya begitu memikat hati ibu wafiq..rs cam nak sanding lg sekali..hehe..bley ker...tunggu anniversary ke 10 kut..haha..lmbat lg tu..mmg sah dah tak der seri..dgn anak-anak skali atas pelamin..haha..berangan....


hadiah dr ibu wafiq untuk pengantin..murah2 jer..xde bajet...;-p

Sunday, November 21, 2010

Ahad Yg Lemau , Limau Tak Berbiji

tu dia..glemer gitu title entry...glemer apenyer...ntah ape-ape jer.. aku cilok tajuk drama ?? ...bukan lah...tajuk novel ?? .. . pun bukan..hehe..saja je tu..kasi gempak.. ;-P

tu tajuk dua dalam satu..dua kisah kita kasi combine tajuk dia..hahha..

hari ni dah start keje..setelah 4 hari bercuti raya termasuk weekend..manyak tak suka woo..nak duk relax kat rumah lg rasanya..nanti jap lg ade bacaan yassin ramai-ramai..dah rutin ofis ni setiap pg ahad..kasi jiwa rs tenang sket gitu..lps baca yassin sure acara breakfast berjemaah..hoho..tak de jamuan makan ari ni yer..makanan sendiri-sendiri...tak de makanan sila pergi beli sendiri...hehehe..lepas acara makan-makan sure keje laa pulak..tapi ari ni kita keje sambil lewa ye kawan-kawan..haha..kata monday blue...kehkeh..weii...tak baik tao makan gaji buta ibu wafiq oii...rezeki nak kasi makan anak tu....(insaf)

ari ni ibu wafiq bawak bekal jemput2...kalo org luar dari trg ni bese lar..diorg panggil cekodok..haha..nasi lemak buatan kedai pun ada..kalo jemput2 buatan kedai mmg ibu wafiq nie sah-sah pemalas...haha..dan ada lagi satu bekal...limau..yer..limau tak berbiji...

bukan buah limau tul tao..tapi sekali pandang bisa bikin mereka terpedaya..haha..ibu wafiq ambik resepi nie kat kak nor secubit garam..namanya jeli oren..tengok comel terus rasa excited nak buat...bawak ofis sket kasi kawan2 makan..

ini je yg tinggal..yg lain semua dah ngapp.seb baik sempat snap yg ni..;-P

Tuesday, November 16, 2010

Sons Of A New Millenium
















Hohola..awal betul si Wafiq ni bangun pg td..bilal tak sempat gi surau laung azan tp wafiq dah membulat mata..huhu..Wafiq..ibu nak tdo sket lg la...hehe...Wafiq gi la kacau ayah..oo..tak nak kaco ayah tdo yer..huhu..ibu tau Wafiq sayang ayah lebih..sobsob..haha..sedih je bunyi nyer..ye la ' ayah ' dah pandai sebut..tp ' ibu ' jarang2 jer leh dengar...sobsob lagi...


Bangun td bley lak si Wafiq ni trus main komputer..main la Wafiq...tekan n klik la apa patut..gerenti ayah tak marah..ayah kan sayang Wafiq..hahha! tak gitu ke mr. tmfs ??


Anak - anak zaman skang dah terer dah..mainan yg kecik - kecik tak der dia nak main nyer...kalo mainan yg ade bunyi2 tu tak pandang pun...tapi sekurang-kurangnya Wafiq dah pandai sepak bola...dah pandai tengok bola kat tv..dah pandai sebut ' goal !!!'..bila belek paper part sukan dah pandai tunjuk n ckp ' ball '...hehe....anak org lain pun aku rasa cam tu gak....pendek kata anak - anak zaman sekarang dah canggih manggih dah....bak kata MAJESTY : Sons Of A New Millenium...hehehe...cuma aku harap era kanak2 Wafiq nanti still ada permainan tradisional..jgn luput dek zaman sudah...


We are the sons of a new millennium, let the revolution begin
So watch tonight the storm will come
And we are born again

Stand up for a reason, shout out with one voice
No longer retreating, kick down all of the doors
Forever we're fighting, see the truth in the words
Let 'em speak all around the world, let them be heard

We are the sons of a new millennium, let the revolution begin
So watch tonight the storm will come
And we are born again

We are made for a free world, no more cheating and fakes
Let us fight for a new way, before it's too late
Join the revolution, you should believe in yourself
Because you are strong, a millennium son

We are the sons of a new millennium, let the revolution begin
So watch tonight the storm will come
And we are born again

The vision's everywhere, let freedom reign
No one can stop us now, the end of their game

We are the sons of a new millennium, let the revolution begin
So watch tonight the storm will come
And we are born again
p/s : Wafiq : ari ni genap 1 tahun 4 bulan

Sunday, November 14, 2010

Fadhilat Bercium..Ahakzz!

Lepas baca ni, paling busuk pun ciumlah pasangan suami isteri anda sekali pun jadilah sblm pi keje..lagi byk lagi bagus!..xkisahlah sape2 leh start dulu..hehe..jgn segan2..byk fadhilatnyer.....yg lum kahwin, jgn mandai2 nak cium pakwe/makwe anda sekalian lak..neraka hukumnya..buat pedoman jek dulu..hehe..selamat membaca...
Fadhilat Bercium???
Ahli perubatan mendapati bahawa berciuman baik untuk kesihatan.....Bercium itu bukan hanya membuat seseorang merasa senang, tapi juga efektif melawan banyak penyakit. Apa saja keuntungan berciuman bagi kesihatan?
* Berciuman dalam waktu lama boleh membantu sistem sirkulasi kita. Ketika berciuman, detak jantung makin cepat hingga 110 degupan jantung per minit.
* Setelah berciuman, paru-paru bekerja lebih keras. Kira-kira 60 tarikan nafas per minit, dibandingkan dalam nafas normal, hanya 20 kali tarikan nafas per minit. ini baik untuk mencegah sakit paru-paru.
* Beberapa doktor gigi percaya, bahawa berciuman merupakan tindakan pencegahan gigi berlubang. Berciuman menstimulasi air liur yang boleh menghancurkan asam yang menutupi gigi.
* Berciuman yang berlangsung lebih dari 3 minit membantu kita melawan stress. Berciuman dalam waktu lama boleh menghancurkan hormon stress.
lagi kelebihan berciuman .....
1. Pasangan yang memberi ciuman perpisahan setiap pagi kepada pasangan hidupnya rata-rata memiliki waktu 5 tahun lebih lama dari yang tidak melakukan rutin ini.
2. Berciuman baik untuk mendorong kepercayaan diri. Membuat seseorang merasa dihargai dan memberi ketenangan diri.
3. Berciuman membakar kalori, 2-3 kalori per minit dan menggandakan tingkat metabolis. Ada yang mengatakan, bahwa dengan berciuman bergairah tiga kali per hari (setidaknya 20 detik per ciuman) boleh membantu menghilangkan berat badan.
4. Berciuman dikenal sebagai penghilang stress. Berciuman penuh ghairah boleh menghilangkan ketegangan, mengurangi energi negatif, dan memproduksi rasa sihat, menurunkan hormon stress.
5. Berciuman menggunakan setidaknya 30 otot wajah dan mencegah pipi kendur. Otot pipi yang menegang karena ciuman yang bergairah mampu membantu kulit lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.
6. Berciuman baik untuk jantung, menurunkan tekanan darah dan kolesterol.
7. Mereka yang sering berciuman jarang mendapat masalah perut.
8. Selama berciuman, antibiotik diproduksi tubuh dikeluarkan melalui air liur. Air liur juga dipercayai sebagai anestetik yang membantu mengurangi sakit.
Akhir kata..selamat bercium-ciuman...ahakz!!!biar hubungan suami isteri jadi mesra gitu & x cari org lain..

SIAPA YANG MANDUL ???

'' tahukah engkau siapa yang mandul ''..berkata para sahabat : ''orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak''..lalu Rasulullah S.A.W berkata : '' orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi kemanfaatan kepadanya sesudah ia meninggal dunia"..(Maksud Al-Hadith)

...ini mungkin berlaku disebabkan beberapa kesilapan dalam mendidik anak-anak.next entri IW akan share beberapa kesilapan mendidik anak...;-P

Saturday, November 13, 2010

Ibu Bapa...Ikhlaskah Anda ???

Berapa ramai ibu bapa kini yg kecewa, menghantar anak belajar agar dapat bergantung kpd mereka apabila bekerja , namun akhirnya anak tidak pedulikan mereka,. Terkeliru..adakah mereka cintakan ilmu atau cintakan pembalasan.

PENGORBANAN MEMBERIKAN ILMU pd anak-anak adalah JIHAD. Namu segala pengorbanan itu akan sia-sia di sisi Allah jika terdapat kesyirikan.

JGN BERGANTUNG MASA DEPAN & REZEKI DGN ANAK-ANAK, bergantung lah dgn Allah dlm setiap urusan. Sesungguhnya Allah sebaik-baik jaminan.

Amat dibimbangi Allah Akan mencabut keberkatan karana nawaitu yg salah, lalu hilanglah kasih sayang anak-anak dlm hati mereka terhadap ibu bapanya.

Walaupun pd zahirnya baik tetapi hati mereka mendoakan kematian krn merasakan ibu bapa menyusahkan dan menjadi beban kepada mereka. Ada yg membiarkan ibu bapa kesusahan dalam meniti hari - hari tua.

Ingatlah..anak-anak adalah amanah Allah. Memberi ilmu adalah menunaikan amanah dlm rangka beribadah kpd Nya, TIDAK BERBANGKIT IANYA ADALAH JASA BAHKAN IA MERUPAKAN KEWAJIPAN DAN MEMBIARKAN MEREKA ADALAH DOSA.

IKHLASLAH DAN BERGANTUNGLAH KEPADA ALLAH DALAM KEHIDUPAN. JANGAN BERGANTUNG KEPADA SESIAPA WALAUPUN KITA BANAYK BERJASA PADA MEREKA. ALLAH YANG MENJAMIN DAN MEMBERI REZEKI...DIA ADALAH SEBAIK-BAIK PENJAMIN.

- Bisikan Sirr - Sirr 16

Tiba - Tiba Terkenang

Huh...saspen jer tajuk..hehe..ibu wafiq terkenang kat saper yer..BF lama ker...haha.ada berani ? ..erk..tak berani lorr , nak cari nahas ke ?..hahha! bukan sesape la..tapi..ibu wafiq terkenang...jeng2..
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~


tu dia... terkenang Imperial House..nama tempat keje lama ibu wafiq..bukan ibu wafiq bertukar keje tapi bertukar ofis...( ibu wafiq guna IW jer la yer..panjang la nak taip..hehe..)..eceli IW tak der koleksi gambar imperial house ni..ehsan dr mr google..rupa-rupanya dr blog kwn IW..one yani..

nape tetibe IW terkenang Imperial House ??? al-kisahnya abg IW mintak pendapat nak cat warna ape rumah baru dia...IW pun tak pandai sangat bab2 warna2 cat nie..ape tah lg warna terkini..abg IW ckp dia berkenan gak ngn warna Imperial House ni..tapi mn laa IW tau guna cat jenis ape sbb IW mmg tak pernah ambik tau pun pasal tu..hahha..

tu la yg IW teringat terkenang sama Imperial House ni...skang tinggal kenangan jer..sbb Imperial House dah disewakan ke UNISZA...Universiti Sultan Zainal Abidin.. nama lama UDM(Universiti Darul Iman )..jd Jabatan Pendaftar kat situ..jd bulan2 IW buat invoice kutip sewa jer...hehhe..

tp yg IW rs sedih sngt sbb saat-saat terakhir di Imperial House..saat2 kwn duk mengemas nak berpindah..IW dalam pantang melahirkan Wafiq...tak sempat nak rasa semua tu..tak sempat nak round2 Imperial House wat kali terakhir...huhu..sedey gak rasanya..

sekarang dah masuk bangunan baru..namanye Anjung Ikhtisas..IW tak de gambar Anjung Ikhtisas..mr google pun tak der..hehe..habisnya berpantang Anjung Ikhtisas yg dituju..Imperial House bley kerling2 jer..tak jauh pun pindah..jalan kaki tak sampai 10 minit kalo nak ke Imperial House tu..


bersama ofis mate.yg duduk tu Kak Da..(formerly known as isteri org minyak)..haha..tepi dia oneyani (sedang fenin pk preparation nak kawen) , tepi oneyani saper lg..tak kan tak kenal..IW ler..hehe..yg sebelah IW tu CK Sabihah (pun sdg fenin nk pk patut tambah stok anak ke tidak )..hehe..nak kenal diorang gi blog diorang





Friday, November 12, 2010

~ Anugerah Terindah ~

Dikurniakan anak..hargailah anugerah Allah..anak-anakmu adalah hadiah yang amat berharga dari Tuhanmu. Amat indah ciptaan Nya. Ia menjadikan manusia berpasang-pasangan dan disulami keindahan dengan kehadiran cahaya mata.

Anak yg sering didambakan dlm keluargamu tapi andai disalah asuh hingga terlupa siapa sebenar dirinya, bagaikan dilontarkan ke dalam gaung kegelapan.

Meraka lupa asal dari mana mereka, untuk apakah kehidupan ini dan ke manakah mereka akan pergi ?

Mereka hidup tanpa pedoman, disajikan kenikmatan zahir tetapi mengabaikan kenikmatan jiwa. Diimpikan dengan kejayaan dunia dan diabaikan dengan impian kejayaan di akhirat.

''Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jualah pahala yang besar''
(At - Taghaabun : 14 )

Wallahu ' alam

- Bisikan Sirr - Sirr 18

Wednesday, November 10, 2010

Mandi Pagi Boleh Kurus ???

Mandi pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk akan menyempitkan saluran kapilari darah, membuatkankan jantung mengepam lebih banyak darah dan oksigen ke seluruh tubuh dengan kadar yang cepat dan menyebabkan kontraksi otot. Kontraksi otot dapat membakar lemak yang terdapat dalam tubuh. Selain itu, air sejuk juga akan menyebabkan kita menggigil disebabkan oleh tindakan refleks tubuh untuk mengekalkan suhu badan. Dengan menggigil lemak akan dibakar untuk menghasilkan tenaga dan haba. Denga itu ia juga dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.

Apa lagi..sesape yg rs nk kurangkan berat badan tu..nie dia alternatif pertama..tak abis duit pun..;-)

Antara amalan lain yg patut diikuti :

* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi. Buah baik dimakan ketika perut kosong kerana proses penghadamannya cepat berbanding kumpulan makanan lain. Jika dimakan selepas makanan lain, ia akan mengalami fermentasi kerana lambat dihadam. Zat zat yg terdapat di dalamnya akan rosak dan juga penyebab berlakunya kembung perut. 

* Tidur dibolehkan 1 jam SELEPAS makan tengah hari. Terlalu cepat tidur setelah makan akan menyukarkan proses penghadaman, mengeluarkan gas yang banyak, susah buang air besar dan menyebabkan mulut berbau. Dianjurkan tidur dengan mengiring ke sebelah kanan seperti mana yang sering dilakukan oleh Rasulullah SAW. Dengan itu perut yang terletak di sebelah kiri tubuh tidak ditindih dan tidak mengganggu proses penghadaman yang sedang berlaku.

*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Diriwayatkan dari Anas dengan status marfu':"Makan malamlah sekalipun hanya dengan kurma kering, kerana meninggalkan makan malam dapat mempercepatkan penuaan". Ini adalah kerana, jika kita meninggalkan makan malam, tubuh akan mengurangkan kadar metabolisme badan. Waktu makan yang tidak teratur juga boleh mengganggu proses penghadaman.


* Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

* Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Antaranya menambahkan aliran darah ke otak dan menyahcas tenaga eletrostatik yang terdapat pada tubuh.

http://www.islamic-replies.ucoz.com/Benefits_Of_Prayer.html

* Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).

http://www.wonderfulinfo.com/islam/eatfood.php

"Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"

Diet Rasulullah S.A.W.

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan IKAN bersama SUSU

Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD/KOBIS

Jangan makan SUSU bersama CUKA

Jangan makan CUKA bersama IKAN

Jangan makan BAWANG PUTIH bersama BAWANG MERAH

Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

(Sumber petikan dari buku Cara Makan RAsullulah SAW tulisan Prof Dr Abdul Basith Muhammad As-Sayyid)

Tuesday, November 9, 2010

Burger Pun Nak Satu Malaysia ;-p

mr.tmfs : rasa nak makan oblong jer..
isteri mithali : gi la beli..tak pun kirim ayah jer dia nak gi surau nanti..
mr.tmfs : ermm..ok gak..lama dah tak makan..


lepas solat isyak ayah mertua aku wat balik ler oblong untuk suami aku ni..tengah2 mkn tu boleh dia cakap cam ni...


mr.tmfs : kan best kalo ade org reka BURGER SATU MALASIA
isteri mithali : (buat muka tercengang..dlm hati pk mesti cucuk bendera m'sia atas burger)
mr.tmfs : ada 3 lapis daging..daging kambing,daging ayam,daging lembu..
isteri mithali : ade ke burger daging kambing? tak pernah di buat org...dah tu mn satu melayunya? india yg mn ? cina ?
mr.tmfs : melayu daging ayam la..india daging lembu...cina daging kambing
isteri mithali : haha..pandai jer abg reka...


suami yang aku sayang ni kalo bab mkn bg kat dia..ader jer yg direkanya..seb baik tak suruh aku buat..nak dijadikan cerita lepas makan panas satu perut yg bulat itu angkara oblong yg teramat pedas..aku yg tumpang mkn sket2 ni pun terasa kehangatan black pepper yg menyengat tuh!tapi aku percaya mr.tmfs tak kan pernah rs insaf dan akan terus sokong oblong atau burger..huhu...

Monday, November 8, 2010

pergi bank pun nak takut

Ntah ape-ape jer tajuk entri kan..tapi inilah yg nak dicerita...
Al-Kisahnya...
last month aku check bank statement satu cheque ni tak clear lg..bulan nie sampai lg bank statement pun cheque tu tak clear lg...eh si polan ni...apsal tak clear2 lg chq ni...si polan ni ofismate aku jugak..so ape lg sesi tanya menanya laa..via chatting jer...
aku : tak clear lg ke chq?
si polan : lum lg..
aku : nape?
si polan : urusan belum selesai..sy pegang dulu..
aku : ala..gi bank in jer la chq tu..bukan duit pegang kat tangan pun...
si polan : tak brape reti sebenarnya...
hah!tu dia!kan dah kantoi..bukan senang tao nak dapat dui tu..dah dapat duit tak nak gi clear..aku sendiri tak brani nak wat loan ngn company..aku pun terang la serba sikit kat dia camner nak bank in chq tu..
pastu si polan nie terhegeh-hegeh la gi bank..b4 pergi tu sempat lg cakap '' doakan keselamatan aku''...hahaha..lawak la ko...
bila dah selesai urusan si polan ni kat bank siap bg tau lak..'' ok..dah settle''..nakut benor ko yer gi bank..cam bank tu tempat relaks rimau2...hehehe...
moralnyer..malu bertanya sesat jalan..setakat sesat jalan takpe laa..dibuatnyer chq tu sampai expired tak ke naya ko..ish..ish...

SUAI KENAL BLOGGER .. ANDA BERMINAT ?


Anak Gadis Jagalah Diri

Dapat panggilan dari seorang sahabat..ye sahabat..bukan kawan. sebabnya aku dah anggap dia cam keluarga aku sendiri..dah mcm adik aku sendiri..selalu ber'sms'...walaupun dia dah kawin dan aku sendiri pun dah berkeluarga kami tetap berhubungan...(wahai mr.tmfs..andai terbaca pls sedia maklum..bukan lelaki yer..;-P)

biasa kalau aku hantar mesej..pasti cepat jer reply..tapi sejak kebelakangan nie lambat sikit replynye..katanya ade masalah..aku diamkan saja..biasalah masalah suami isteri...sedangkan lidah lg tergigit,nie kan pulak suami isteri, itu andaian aku...

tapi ternyata aku silap...berbual dgnnya ditelefon merungkai segalanya...berat juga masalah..akan ku ceritakan secara ringkas sj sbb nie melibatkan maruah..ye maruah..

perihal adik perempuannya..aku cukup kenal..seorang budak yg pintar,cemerlang dalam pelajaran..UPSR 5A..PMR 6A...pintar la kan..baru 16 thn..dan sedikit pendiam..tanpa diduga telah menghancurkan hati keluarga..siapa tak sedih..dah la kawan aku nie anak sulung(sama mcm aku) dan dia merasakan dia bertanggungjawab ke atas adik-adiknya.(pun sama mcm aku ;-p) hancur luluh hatinya mendapat perkhabaran perihal adik perempuannya..

Ya Allah..dugaan apakah ini..mmg tak tertanggung rasanya..sempat dia berkata kpd adiknya '' menggelegak kubur walid dgn apa ko buat ni''..

aku yg hanya mendengar cerita sahaja pun sudah cukup terkedu..terkesima..tak tau nak cakap ape.....dan aku tak kan cerita detail sbb nie melibatkan maruah.ape yg aku boleh kongsikan..siapa yg ada anak perempuan..adik perempuan..awasi mereka..perhatikan tingkah laku mereka..alert dgn perubahan sikap mereka..ape lg yg jenis pendiam..itu yg perlu diberi perhatian...kata sahabat aku..adiknya tak keluar malam..habis sekolah balik rumah..tp rupanya tak sampai ke sekolah..melencong ke tempat lain..itu yg tak dapat kesan tu..katanya lg..nie semua bahana handphone..yer handphone penghubung segala...

dan aku berdoa semoga sahabat aku nie tabah menghadapi dugaan.sesungguhnya setiap yg berlaku ade hikmahnya...aku pun ade adik perempuan..aku ambik iktibar dr peristiwa ini..semoga dijauhi segala musibah...aminnn....

Thursday, November 4, 2010

'Abah.. bagilah balik tangan Ita"...isk..isk...isk...

Ini sebuah kisah yang bisa mengundang air mata siapa sahaja yang membacanya. Kisah ini dapat dr FB. Bc je kisah nie bergenang air mata aku. Walaupun manusia memang sering melakukan kesilapan...mungkin ada kesilapan yang dilakukan boleh di maafkan atau diperbetulkan semula..dan mungkin juga ada kesilapan yang dilakukan bakal mengundang kekesalan yang tidak berpenghujungnya. Kerana itu Allah telah memberi akal kepada setiap manusia supaya boleh menilai menimbang dan berfikir sebaik-baiknya dalam melakukan sesuatu samada baik atau sebaliknya..terlajak perahu boleh diundur..terlajak perbuatan..sesal selamanya...


Kisah Si Kecil Ita...

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya....kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut besar pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis berbayar, berbatik-batik.

Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, 'Siapa punya kerja ni?' Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. .Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.

Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan 'Tak tahu... !''Saya tak tahu Tuan..!

''Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?' herdik siisteri lagi.

Bila anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata 'Ita buat ayahhh.. cantik kan !' katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.

Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.

Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia sangat takut .

Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu. Pembantu rumah segera memeluk dengan penuh sayang dan duka, cepat-cepat menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik.

Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.Menangis teresak-esak keduanya, dalam bilik.Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air.

Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anakbengkak. Pembantu rumah mengadu. 'Sapukan minyak gamat tu!' balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. 'Ita demam... ' jawap pembantunya ringkas. 'Bagi minum panadol tu,' balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. 'Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap' kata majikannya itu.

Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.

'Tiada pilihan..' katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk.

'Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah' kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan.

Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakanhabis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihatkedua- dua tangannya berbalut putih.

Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah.Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata...

'Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama.' katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

'Ita juga sayang Kak Narti..' katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorang pun yang melihat suasana itu tidak menangis.... 'Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi,' katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..




"Didiklah dan pukullah anak anda dengan penuh kasih sayang, bukan untuk lepaskan geram & marah anda...."

..sobsob sobsob...dan amat tak adil utk aku sobsob sorang diri..jd aku dah copy paste kat emel kasi kawan2 ofis bc..biar depa nangis sama..:-p

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...