Sunday, October 31, 2010

Nasihat Hakim Memang Best!!!

N3 ringkas nak habaq mai ni...sj nk share..hikhik..ni pasal kes AC Mizal ngn ex-wife dia tu..pasal kes tuntutan nafkah tak berbayar..dah settle pun kes tu..segala bayaran tertunggak n denda dah dijelaskan...tp apa yg paling aku suka dengar bab nasihat tuan hakim...

...Anak adalah amanah Allah kepada ibu bapa dan akan dihisab kelak. Anak bukan hak eksklusif kepada satu pihak. Biarlah anak merasai mereka masih mempunyai ibu dan bapa walaupun telah berpisah. Amat malang jika ibu bapa yang bercerai memisahkan anak dari ibu atau bapa. Jika itu terjadi, tunggulah seksaan daripada Allah dan api neraka...

Jd pade sesape yg duk berebut anak tu jd kn nasihat tuan hakim nie sabagai pedoman.jgn kerana korang suami isteri anak yg tak bersalah menjadi mangsa...kalo tak ambik ko seksaan Allah & api neraka...nauzubillahminzalik..

Saturday, October 30, 2010

Wafiq ~ 1 Tahun 3 Bulan...Dah Pandai Ape Yer???

Setiap kali Wafiq bertambah usia setiap bulan..aku selalu berfikir..apakah perkembangannya seiring dengan usianya?..atau lambatkah???..cepatkah???..hehe,,tapi betul ni yg selalu aku fikir..baby 6 bulan dah pandai ape yer?baby setahun dah pandai ape yer??...uishh...

Aku ada jumpa satu info nie..meh nak share..tapi nie utk yg berusia 12 bulan sehingga 18 bulan je..Utk umur yg lain ade gak tp dis time fokus nie dulu coz Wafiq dalam stage nie..hehehe..

Mental / Language Development :
  • Solves problem whose solution requires several steps - dah pandai panjat katil..kalo time rasa susah sket Wafiq letak bantal n pijak..hehe
  • Uses toys symbolically, such as drinking from a toy cup - yg nie cmner yer...tak terpikiaq stakat nie..
  • Says dozens a words & understands many more - really dozens a words,gajah..goal!!,nek(nenek),ayah, mende (apa),n etc..
Physical Motor / Sensory Development :
  • Stands alone & walks without holding on to someone or something - dh pandai jalan..siap nari2 lg...hehe
  • Maintans balance when moving across different surfaces - nak masuk dapur floor tu bertingkat sket..dulu Wafiq jalan..bila sampai situ dia merangkak then sambung jalan lg..skang dah berani dah..siap tepuk tangan bila lepas area tu..hehe
  • Manipulates objects precisely by using movements of both hands - dah pandai tutup botol susu ngn penutup..tak kemas pun stakat letak jer..tapi time rajin jer ler..huhu..dah pandai pusing2 pedal basikal paksu dia..
Social / Emotional Development :
  • Notices when someone is hurt & tries to help them - yg nie best..ade ker patut ayah Wafiq nak duk atas riba ibu...aku buat2 minta tolong ler ngn Wafiq..ape lg Wafiq ngan gaya yg aku tak pandai nk describe..macam takut pun ade..marah pun ada..tarik2 tangan ayah dia suh bangun..
  • Begins to enjoy social interactions with other babies - yg nie mmg terang lg bersuluh nie..mmg kuat ngorat si Wafiq nie..
  • Uses tone of voice to communicate different emotions - dulu aku kata ' haipp!!'dia takut..tapi skang dia lak yg cakap haipp kat aku..lawan ibu yer Wafiq..satu lg..mulut tak reti diam..ape yg dibebelnyer pun aku tak tau.

Hindari M M R + V

Apa itu M M R + V ???

M - Measles ~ demam campak
M - Mumps ~ beguk
R - Rubela ~ demam campak Jerman
V - Varicella ~ cacar air

Berwaspada..M M R + v mudah sekali berjangkit...risiko utk jangkitan adalah sangat tinggi.Ia juga boleh berjangkit kpd ahli keluarga yg lain...dan ini sudah tentu sedikit membebankan kita utk mengambil cuti demi menjaga anak2..so lebih baik mencegah drpd merawat.

Bagaimana Utk Mencegah???

Dapatkan perlindungan tambahan dari virus varicella (cacar air) bersama vaksinasi virus MMR yg wajib diambil. Anda boleh menghindari anak anda dr mengalami pengalaman suntikan yg menyakitkan dan berulangkali dgn memberikan mereka perlindungan dr 4 jenis penyakit dgn hanya 1 suntikan.

Sedikt Info Tentang Demam Campak, Beguk,Demam Campak Jerman & Cacar Air

Demam Campak :
  1. Paling mudah berjangkit dan boleh ditangani dgn vaksin
  2. Disebarkan melaui udara dan pendedahan kpd air liur
  3. Simpton - demam, batuk, selsema, konjuktivits (mata merah)dan ruam
  4. Boleh mengakibatkan kompilasi seperti sawan, keradangan telinga dan pneumonia.
Beguk :
  1. Penyakit berjangki berbahaya yg berpunca dr virus beguk
  2. Mungkin mengakibatkan keradangan otak/tisu disekeliling otak & saraf tunjang
  3. Simpton - bengkak kalenjar air liur - bawah rahang, sakit ketika mengunyah, demam & sakit kepala
  4. Kompilasi - hilang pendengaran, jangkitan kpd organ badan yg lain dan juga mandul
Demam Campak Jerman :
  1. Biasa menyerang kanak2
  2. Merebak melaui udara @ rembesan air liur dan mungkin juga terdapat dalam air kencing, najis dan kulit.
  3. Kompilasi - kecacatan kandungan bg ibu hamil, hilang pendengaran & kecacatan akal
Cacar Air :
  1. Merebak melaui batuk, bersin, @ sentuhan secara langsung dgn rembesan cacar air
  2. Kebarangkalian jangkitan adalah 95% sepanjang jangka hayat seseorang
  3. Menjangkiti sehingga 90% kanak2 bawah umur 12 tahun
  4. Kanak2 mungkin mengalami sehingga 200 - 500 cacaryg berlaku mengikut kadar serangan. Suhu badan mungkin meningkat sehingga 38.9 C
  5. Kompilasi - parut, kayap, dan gangguan kpd sistem saraf utama - bengkak dan radang otak(sakit kepala,hilang imbangan semasa berjalan,sawan),jangkitan paru2(pneumonia,batuk & kesukaran bernafas), jangkitan bakteria pd kulit(selulit;kesakitan, kulit bengkak dan menjadi merah), jangkitan tulang, jangkitan sendi
jadi...apa lagi...hapuskan mereka sebelum mereka menyerang!!! ;-P

Sunday, October 24, 2010

Ini SMS Bikin Jiwa Aku Kacau

Semalam...sedang syok kemas-kemas baju taruk masuk bag..(biasa la..cam zaman batu..kategori nomad aku nie..berpindah randah..tp mlm jumaat n mlm ahad jer..hehhe)..handphone bunyi..ade mesej masuk..sape lak yg sms ni..skali tengok..

Salam..tolong list down tugasan awak buat sekarang dalam excel. List down in numbering. Tq. wsslm.

~ from akauntan rupenyer...huhu...

dan ini telah menganggu tidurku..berfikir nak list ape..sume keje aku buat keje akaun..huhu..dan hari ini..smpai ofis jer terus aku bukak excel list down job..
  1. Key-In Bills - all companies
  2. Prepare Purchase Order / Price Enquiry - more to XXX Sdn. Bhd.
  3. Prepare Invoice Rental - YYY Sdn. Bhd.
  4. Bank Reconciliation - all companies
  5. Service Tax
  6. Socso
  7. Filing

tak mo pk2 lg..terust sent via emel bg dia..n..tak lama lepas tu kene ngadap..

Akauntan : Cadangan Kewangan Reimburseable sape buat?

Aku : Saya

Akauntan : Perangkaan sape buat?

Aku : Saya

Akauntan : Letak la dalam list..awak list balik...bg detail..saya nak tengok..nie utk next year..saya nak bahagi job..biar sorang buat part berfikir..sorang lagi part yg tak perlu fikir sangat..

Aku : Ok...(dalam hati..hmm..boleh ke gitu???)

oh!sedang aku menulis ini n3..tetiba jer dapat pandion chat from mr accountant..

''buat cheque gaji..date hari ini''

yes!!aku suka akan arahan ini..float 1 day...esok dapat fulus!!!!

Saturday, October 23, 2010

Kecik-Kecik Dah Kayo...Berbiji2 Kereta Wafiq!!!

huhu!!bebudak zaman skang..kecik-kecik dah kayo..aku bila keje baru dapat merasa beli kereta!Wafiq dah ade berbiji kereta..tak caye??..tak caye??..tak per..tengok gambar bawah nie..aku sertakan bukti bergambar ye...


nie namanyer kete gajah...


nie lak keteapi..xkan xtau..hehehe


nie kete brand smarties..;P



yg nie namanyer kete kerbau....


diz one real punye...import from kedai cine simpang tok ku...haha!


wafiq yg suke merepair....

Friday, October 22, 2010

Virus Baa Baa...

Ptg ni dengan mudahnya aku dapat membelek blog2 yg aku follow n menelaah post2 diorg dengan amannya..yer betul...dengan amannya..tanpa sebarang gangguan..hehe...bese ade sorng peng'conquer'..<---tul ke spell ni? n sorang pengganggu...siapakah mereka itu? ke mana kah mereka telah pergi?..n..the answer is..KROH KROH KROH

oh!amannya rasa..sorry abg..hehe ..kalo tak time nie abg sibuk nk tengok koleksi citer abg jer..brape bnyak koleksi pun tak tau..mmg tak kan abis punyer..pagi donlod..lps donlod sesi nonton lak..ptg nonton lg..mmg tu ler keje dia ari minggu..kalo mlm lak kalo aku sempat chop kerusi depan monitor nie dia akan kata:

abg : abis main kejut abg tdo yer...
aku : kalo abis kul 2?
abg : xpe...kejut jer...
aku : kalo kul 3?
abg : xpe...kejut jer...

perhh..abg layan tenet je laa...ayang tdo ngn wafiq jer...huhuhu..

dah lari topik..hehe..yeaa!virus baa baa!sure tak pernah dengar kan??ini adalah virus baru!hehe!al-kisahnya..ofis mate aku.. che ku bie..telah menceritakan perihal anak nya Eryna yg telah menangis bahana EMBEKkan BAA BAA BLACK SHEEP!!!yeaa...virus baa baa!leh tengok kat you tube..

so..aku pun search la rhymes tu for Wafiq...kalo si cute Eryna menangis..si hensem Wafiq lak cam terpesona...terkesima..ternganga mulut dan td aku kasi Wafiq tengok lagi skali..setelah direplay beberapa kali..Wafiq tdo dgn mudahnya...amannn...hhehe..leh layan tenet..haha!

Friday, October 15, 2010

CUTE LITTLE MUSLIM & MUSLIMAH CONTEST


Salam semua..kali ni nak join contest for anas..

Bila tepandangkan syarat2nyer..teringat akan sekeping gambar Wafiq di pagi raya lengkap berbaju melayu dan berkopiah..hehe..hensem anak ibu..terus jer rasa nak join contest nie..harap2 rezeki menyebelahi..

kalo nak join dis contest pls click sini

cpt2..sbb tarikh tutup dah dekat iaitu pd 20/10/2010 tpt jam 2.00 ptg..


di pagi 10.09.2010 @ 1 syawal

Nama : Tg Ahmad Wafiq Bin Tg Mohd Fadzli Safhuan
Umur : 1 Tahun 3 Bulan
Tarikh Lahir : 16.07.2009
Kategori : 1A - Little Muslim (1 hari - 3 tahun)
Harapan :
Ibu berharap dan mendoakan anak ibu sentiasa beroleh kesihatan yg baik, cemerlang dalam apa jua lapangan yg diredhai Allah...sentiasa menjadi anak yg patuh pada ibu dan ayah serta manjadi anak yg soleh..semoga menjadi muslim beriman...Amin...

tag : CK Sabihah, OneYani

Kami 1 st Giveaway

Ni kali pertama join giveaway or contest ..bukan aku tak pernah nampak mana2 banner giveaway sebelum nie tp xde la pulak nk menjoinkan diri ini..heheh..tp time tersinggah kat blog kak YANTI terus aku terpesona dengan banner nyer itu..ohh!! mungkin kerana aku ini pencinta keluarga..atau mungkin kerana aku ini suka kan anak2..ntah laa..tp terasa semangat serta dan2 terasa bahagia..hehe..statement ini adalah betul..hehe..

Lg pulak tengok syarat2, simple jer :
  1. Terbuka kepada semua yang mempunyai blog - BERES
  2. Follow blog Kami In The House - BERES
  3. Add Kami In The House di bloglist anda - BERES
  4. Copy & paste gambar di atas dan letak di side bar anda dan link ke entry ini - BERES
  5. Buat satu entry " Kami 1st Giveaway " - BERES
  6. Tinggalkan link anda di entry ini . - BERES
Semua dah ' BERES '.. harap2 ade rezeki...;-)

Hari Raya ~ Part 2 ~ Member Ofis

Al-kisahnyer..diz yr ofis aku tak wat jamuan raya besar2an..sbb...sbb..ntah..xtauuu!!! hehe..so inisiatifnyer geng2 ofis..depa sume pakat ler bawak makanan..sampai buat 2 kali coz ramai sangat nk sponsor mknan..tabiat bebudak ofis aku nie..(termasuk ler aku) bab mnk2 mmg suke..mkn dr pg sampai balik keje pun tak pe..all diz pic from pocket camera partner aku..kak rozie..dr aku punya camera xder sbb..sbb..aku nk melantak!mn ade ms wei nk ambik2 gmbar nie!haha!


3 jejaka arkitek n engineer..dlm 40 org jejaka naper yg nie jer masuk gambar k.rozie??


bunga2 di ofis..kurang 2 org...tukang snap sorang n cik pah..mn cik pah ek??


Sure korang prasan kn baju kita org sama?kalo tak prasan tak lamer ler tuu tengok tul2..baju sutera digital sumer tu..SPONSORED by OFFICE..tudung lak NOT SPONSORED by ARIANI..

hah! cakap bab tudung..naperler si YANI ni ketemu tudung ARIANI nie utk di match kan ngan baju sutera tu..agak aku ler mybe nama dah dekat nak sama..fuh!!harga tak hengat!!melayann fuluss!!kalo tudung bese2 leh dapat 2 or 3 helai..tapi tak leh salahkan YANI sebab tu bukan tudung pertama n terakhir from ARIANI..de bnyak lg!haha!nk wat cam ner..cam best jer bila pakai..kihkih!

Thursday, October 14, 2010

HARI RAYA ~ Part 1 ~ Family Story

Nie lg satu kisah yg dah nak basi..org dah start gi mekah dah nk wt haji..thats mean xlama lg nak raya hj la kn..tp aku br nk wat n3 psl rayer poser..hehe..

Raya tahun ni suram semacam jer..ye la.sebabnyer..
  • raya tanpa ayah tersayang di sisi
  • emi adik aku tak dapat cuti raya
  • bonus tak dapat...huhuhu..dapat duit raye jer sm value ng gov.servant

Emi..aku buat n3 khas utk ko..bangga ler tu..sure hidung ko makin kembang berbunga. sampai saat nie pun dia still lum dapat peluang balik kg..nie aku kasi ko peluang nengok gambor raye.

Yg best nyer cuma satu..dapat nengok si wafiq bergaya ngn baju melayu dia yg pertama buat julung2 kalinya..ensem woo!!tak mo citer lebih2 laa...layan citer bergambor jer laa..kehkeh!!





Tuesday, October 12, 2010

BESDAY WAFIQ

birthday boy!!!

CERITA YG HAMPIR EXPIRED UTK BDAY TG TERLEWAT

16.07.10...genap umur Wafiq 1 thn..HAPPY BIRTHDAY SAYANG!!! tp kitaorg celebrate bday Wafiq pd 06/08/10..tu pn buat ala kadar je sbb ayah aku baru jer meninggalkan kami semua pd 08/07/10..masih lg dlm hari2 menghormati pemergian ayah..sedih n pilu masih terasa hingga ke saat ini...al-fatihah utk arwah ayah..semoga rohnya ditempatkan antara golongan hamba Mu yg beriman Ya Allah...amin..

Berbalik story bday Wafiq...kami jemput jiran tetangga n saudara terdekat..no heavy food..juz simple..boleh dikatakan aku beli hampir semua jenis produk keluaran ayam mas..dari ayam ketul,hotdog,tempura,jejari n ntah ape lg pun aku dah tak ingat...yg pasti H.A.L.A.L...juz goreng n serve..hehhe...keje senang...;P

Time nak menjemput tetamu sume tu aku tak bg tau nk buat bdya utk Wafiq..juz cakap :

''jemput datang rumah yer lepas asar..ada buat bubur kacang lebih sikit..jemput laa datang mkn...''

depa percaye jer laa..maybe sebelum tu mak aku selalu buat majlis baca yassin..so depa pun tak banyak tanya..
bley ker gitu??mmg bley sbb aku dah buat punn..haha..bubur kacang mak aku yg masak..so bila diorang sume sampai rumah terkezut gak ler diorang ada belon,ade kek segala..depa cakap :

"laa..nape tak cakap nak buat birthday Wafiq...kitaorg tak bawak hadiah pun..."

hehhe..mmg itu pun niat aku..tak nak susahkan depa sume..nice tak aku???ahakzz!!

k dah la...korang enjoy gambar la pulak...




close-up sket kek bday wafiq..thanks to adik amir coz sudi tolong k.ya design kek ni...

celebrate skali ngn besday ayah..02.08.10..kate nk berjimat kan abg..haruslah menumpang bday anak..haha


hepi femly!anak den yg bj biru sorang jer tau..lg 2 tu anak jiran menempek..


bubur kacang n koktel...koleksi ayam mas lp lak nk snap!


Anak2 serta jiran tetangga yg dtg..

Saturday, October 9, 2010

Bila Mau Kasi Update ???

Salam..
Lorr...cam cacat jer nak menaip..tu lah ko ya..org nak berblogging ko nak berblogging gak..lama betul tak update blog..buat separuh jalan jer..hari nie azam baru nak start aktif menulis di blog lak..(jgn setakat azam jer sudahh!!!)

tak de alasan bz lg..musim audit dah lepas..tunggu tahun depan lak nak bz balik kut..kalo sangkut pun sebab si putera yg sorang tu..kehkeh...

followers pun br 2 3 kerat..cam ner nak ade followers..sbb aku sndiri tak menfollow blog org..stakat bc entry org jer..follow nyer tidak..(cam ner nak follow..aku lupa password laa..nie pun after reset password baru boleh buka balik blog aku yg berdebu ni)

banyok nor story nak hebah kat sini..rs tak lengkap jer kalau tak kongsi dalam blog ni..bior ler tak der org baca asal rs puas dah..heheh!nanti satu persatu aku update..sabo..

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...