FB

Saturday, October 30, 2010

Wafiq ~ 1 Tahun 3 Bulan...Dah Pandai Ape Yer???

Setiap kali Wafiq bertambah usia setiap bulan..aku selalu berfikir..apakah perkembangannya seiring dengan usianya?..atau lambatkah???..cepatkah???..hehe,,tapi betul ni yg selalu aku fikir..baby 6 bulan dah pandai ape yer?baby setahun dah pandai ape yer??...uishh...

Aku ada jumpa satu info nie..meh nak share..tapi nie utk yg berusia 12 bulan sehingga 18 bulan je..Utk umur yg lain ade gak tp dis time fokus nie dulu coz Wafiq dalam stage nie..hehehe..

Mental / Language Development :
  • Solves problem whose solution requires several steps - dah pandai panjat katil..kalo time rasa susah sket Wafiq letak bantal n pijak..hehe
  • Uses toys symbolically, such as drinking from a toy cup - yg nie cmner yer...tak terpikiaq stakat nie..
  • Says dozens a words & understands many more - really dozens a words,gajah..goal!!,nek(nenek),ayah, mende (apa),n etc..
Physical Motor / Sensory Development :
  • Stands alone & walks without holding on to someone or something - dh pandai jalan..siap nari2 lg...hehe
  • Maintans balance when moving across different surfaces - nak masuk dapur floor tu bertingkat sket..dulu Wafiq jalan..bila sampai situ dia merangkak then sambung jalan lg..skang dah berani dah..siap tepuk tangan bila lepas area tu..hehe
  • Manipulates objects precisely by using movements of both hands - dah pandai tutup botol susu ngn penutup..tak kemas pun stakat letak jer..tapi time rajin jer ler..huhu..dah pandai pusing2 pedal basikal paksu dia..
Social / Emotional Development :
  • Notices when someone is hurt & tries to help them - yg nie best..ade ker patut ayah Wafiq nak duk atas riba ibu...aku buat2 minta tolong ler ngn Wafiq..ape lg Wafiq ngan gaya yg aku tak pandai nk describe..macam takut pun ade..marah pun ada..tarik2 tangan ayah dia suh bangun..
  • Begins to enjoy social interactions with other babies - yg nie mmg terang lg bersuluh nie..mmg kuat ngorat si Wafiq nie..
  • Uses tone of voice to communicate different emotions - dulu aku kata ' haipp!!'dia takut..tapi skang dia lak yg cakap haipp kat aku..lawan ibu yer Wafiq..satu lg..mulut tak reti diam..ape yg dibebelnyer pun aku tak tau.

1 comment:

  1. sukerkn nengok gelagat n perkembgn anak..smoga wafiq berkmbg dgn chat n cergas

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...