FB

Tuesday, November 18, 2014

Muffin Chocolate Chips Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum...

Penghujung tahun.. kat tadika wafiq pun ada buat jamuan hujung tahun..mak2 dah dapat memo dah minta bawa sedikit juadah.. seronok kan jamuan akhir tahun.. kalau zaman yaya dulu seingat yaya kerap mak buat kek marble untuk jamuan sekolah..

Untuk jamuan sekolah wafiq esok yaya buatkan muffin chocolate chips..resepinya sangat mudah..bahan2 pun mudah..main campak2 saje..tak perlu nak keluarkan mixer bagai..blender pun tak perlu..hehe..

Bercinta juga nak masuk dapur malam2 ni..musim tengkujuh dah mula..nak cuci peralatan, pinggan mangkuk kat dapur tu hah menggigil sejukkk....hehe..

kebetulan pulak muffin cup stok kat rumah xcukup..ada pun yg size besar.. kalau beli peralatan bakery kat kedai runcit mahal lah sikit jadinya..rm11.90 .. ada la dlm 100 pcs..mahal ke tak agak2? yaya guna cup yang kecik tp keras..jadi tak perlu guna loyang muffin lagi..boleh terus susun atas tray masa nak bakar tu..

Yaya dah double kan adunan..so guna cup kecik tu dapat lah dalam lebih kurang 65 biji...

Jom semak resepi...resepi ni yaya copy dari group di FB resepi ringkas..terima kasih tuan punya resepi...





Muffin Chocolate Chips:

A :
1 3/4 cwn tpg gandum
1/4 cwn serbuk koko
1 cwn gula kastor
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam

*Campur & ayak semua bahan ...

B :
1 cwn fresh milk - yaya guna susu tepung anak je..
1 bj telur
1/3 cwn minyak -yaya guna melted butter
1 sk esen vanilla

*Campur semua.. pukul sikit guna sudu biar telur hancur..kalau xde fresh milk, ambik je susu tepung anak dlm 4 sudu besar..bancuh biar jd 1 cawan..

Masukkan bahan A ke dlm bahan B..kacau sekata..last masukkan 3/4 cawan chocolate chips..

Sudukan dalam cup sehingga 3/4 cup..boleh tabur chop chip sikit kalau suka..

Bakar pada suhu 170°c selama 20 minit.





Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...