Tuesday, May 3, 2016

Potty Training For Wazif

Bismillah.
Assalamualaikum.

Bila teringat Wazif rasa macam kena geletek je hati ni..
mesti dan dan tersenyum teringat keletah dia. Wazif ni 'nakal manja'..panjang akal..
semalam aku nak mengajar lah Alphabet kat Wazif ni..
tapi biasalah budak kecik, fokus tak lama..
lepas tu ake saja lah berdrama cakap dengan dia 'ibu sedih adik tak nak belajar ABC'
tapi jawapan dia tu buat aku lagi 'sedih'..hahaha
'bukan ibu sedih.adik sedih sebab ibu marah adik tak nak belajar ABC'
pandai pusing statement.

Selasa lepas 26/04/16 Terengganu bercuti sempena Keputeraan Sultan.
Ahad pula cuti hari bekerja.
Aku apply cuti Rabu & Khamis.
Cuti berkapit..dapat lah 6 hari bercuti.
Kalau cuti pergi bercuti mmg best lah
tapi ni cuti ada misi.

Wazif dah 2 thn 6 bulan.
Tahun depan dah sekolah
tapi masih belum free diapers.
tak tau lah berjaya ke gagal misi aku  ni,..huhu

♦ Hari Pertama - 'kebocoran' 2 kali..sedang tanya adik nak kencing tak, dia geleng dan kencing..arghh

♦ Hari Kedua - sangat excellent. tiada kebocoran. siap ikut aku pergi ofis sekejap, bila suruh kencing ok je..ada jugak time macam nak kencing, dia cakap nak gi tandas. bila masuk tandas dia cakap ' tak keluar pun'. haha..

♦ Hari Ketiga - sekali bocor, wazif pun tak tersedar, dia duk mencangkung kat laman, cabut rumput. hihi. lepas tu dia tanya ' eh, air apa ni?' .. tapi ada sekali tu muka dia kelat, syak dia nak poo poo..eh, elok pula dia poo poo dalam tandas, tp part ni kena bertabah la, siap ajak main goyang-goyang time aku pegang tangan dia nak poo poo.

♦ Hari Keempat - puas tanya nak kencing ke tak. ajak masuk tandas tak kencing, mungkin sebab Wazif tak menyusu botol mak aku kata, jadi tak kerap nak kencing. tapi air masak banyak je dia minum..

♦ Hari Kelima - terkencing kat lantai sekali. time mencangkung nak ambik kereta mainan bawah meja. Asal kau mencangkung je kau kencing ye adik Wazif..haha.biasa lah dia buat muka terkejut macam eh aku ke yang kencing?

♦ Hari Keenam - Sangat excellent, tiada kebocoran. nak kencing pun pandai dia, cepat2 dia buka seluar, bg tahu nak kencing kat tandas. Ada sekali tu dia kata nak kencing, tp lepas kencing terberak la pulak.

Malam masih lagi pakaikan Pet-Pet. tapi macam dia dah mula segan nak kencing dalam pet-pet tu..
Kalau belum tidur memang dia minta buka bagi tahu adik nak kencing kat tandas.
pagi-pagi check pet-pet ada hari basah macam sekali kencing, ada hari kering tak kencing langsung.

Aku tak banyak tip sangat lah bab potty training ni.
Cuma yang selalu aku buat, kena tanya budak tu setiap15-20 minit
tanya 'nak kencing tak?'
'nak pergi tandas tak?'
kalau lepas minum banyak lagi lah kerap kena tanya.
lagi satu kalau keluar pergi pasaraya,
sampai pasaraya tanya soalan cepu mas tu,
tengah shopping tanya lagi dua tiga kali,
sebelum balik tanya lagi, kang tak pasal kencing dalam kereta.

Selalu jugak aku cakap berbaur ugutan..hihi
'ni adik kencing atas lantai ibu kena bagi tahu teacher ni'
dia jawab...
'jangan lah ibu, nanti teacher marah adik'
(padahal belum sekolah)
hihi..macam-macam lah Wazif ni.
sangat excited nak pergi sekolah,
tak boleh tak nampak depan mata beg sekolah spiderman dia
tapi time ibu nak ajar asyik berdrama jer..huhu

harap-harap mudah lah nak free diapers adik Wazif ni
dan berharap jugak budak banyak cakap ni pelatnya makin kurang.
semoga dipermudahkan semuanya. Amin.



Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...