FB

Tuesday, August 25, 2015

Forget Me Not

Assalamualaikum...

FORGET ME NOT

bukan sekadar ucapan ataupun sebaris ayat...
Tapi 3 perkataan tu sebenarnya juga merujuk kepada sesuatu..
Jeng2..ape dia agaknya kan..



Masa wazif sedang main game keluar perkataan FORGET ME NOT
dan tertera gambar bunga bewarna biru..

Eh..biar betul bunga ni nama forget me not?

Maka..

Bermulalah siasatan dengan bantuan google..hihi...
memang wujud pun bunga ni..namanya memang begitu..
tapi kat negara kita ak ada bunga ni..
Forget Me Not ni hanya tumbuh di negara 4 musim..
tapi mungkin boleh cuba tanam kalau ada yg jual biji benih..
cuma bunga ni tak boleh terima terlalu banyak sinar matahari..

Asal usul nama pun banyak juga versinya..
Sewaktu Tuhan sedang memberikan nama pada tiap-tiap bunga yang ada, Tuhan juga memberikan sebuah nama pada suatu bunga kecil. Tapi kemudian bunga kecil itu lupa akan nama yang diberikan Tuhan padanya. Bunga kecil itu merasa sangat takut, maka sambil gemetar bunga kecil itu menghampiri Tuhan.
Dengan takut-takut bunga ini berkata,"Tuhanku yang terkasih...nama yang Tuhan berikan padaku itu...ah, aku melupakannya.."
Kemudian Tuhan memandang bunga kecil yang gemetaran ini sambil tersenyum ramah, kemudian Tuhan berkata," Forget Me Not" (Tapi, jangan lupakan Aku)
 sumber : google
dahulu kala pada mula jaman, Tuhan menciptakan bumi. lalu Dia menghiasinya dengan bunga beraneka rupa. bermacam bentuk, warna dan motif ia ciptakan. hingga tiba waktunya Ia menamai mereka. maka dipanggillah satu persatu. Rose, Lily, Tulip, Magnolia, Frangipani, …., poppy, pansy,…, jasmine, lavender, ….geranium…., aster…
para bunga berseri-seri mendengar nama-nama mereka disebutkan. mereka tak menyadari bahwa disemak-semak dibawah mereka, ada serumpun bunga kecil-kecil berwarna biru yang tersembunyi dibawah bayang-bayang mawar liar. meski mungil, bunga-bunga itu terlihat cantik dengan warna biru bagaikan langit cerah. bunga-bunga itu begitu lugu dan mereka mulai khawatir Tuhan tidak melihat mereka dan lupa memberi nama. lalu mereka berseru-seru memanggil Tuhan dan berkata: “forget me not, my lord! Forget me not!” lalu Tuhan tersenyum sambil memandang mereka dan berkata: “Then shall it be your name!”. maka begitulah, bunga-bunga itupun kini dikenl sebagai bunga forget-me-not.
sumber : google


sumber : google

p/s : sekadar info






.

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...